Wat betekent kolven?

Kolven is het moedermelk opvangen uit de borsten

Hoeveel tijd je ook samen met je baby spendeert, voor een moeder is het niet altijd mogelijk om in de buurt van de baby te zijn. Immers heeft een moeder ook een eigen leven, of het nu gaat om werk of om eens in de zoveel keer een avondje uit te gaan. Echter zal je kindje wel behoefte hebben aan borstvoeding, wat vroeger een probleem opleverde. Gelukkig horen deze problemen inmiddels tot het verleden dankzij de mogelijkheid om te kolven.

Tijdens het kolven wordt er moedermelk uit de borsten gehaald middels een kolfapparaat. Hoe gaat dit in zijn werk? Moeders beschikken over een zogenaamde toeschietreflex, welke door de baby opgewekt wordt middels het zuigen aan de tepel. Dankzij deze reflex loopt het melk uit de borst en kan het kind gevoed worden. Zonder de baby dient deze reflex opgewekt te worden aan de hand van het kolfapparaat. Wanneer het kolfapparaat niet over deze functie beschikt, is het mogelijk om de reflex op te wekken door de baby aan de ene borst te voeden terwijl het kolfapparaat geplaatst wordt aan de andere borst.

Naast dat het een uitkomst is voor de tijden wanneer je niet in de buurt van de baby kan zijn om het te voeden, zijn er ook nog andere redenen om te kolven. Zo kan kolven de melkproductie stimuleren, zodat deze weer op orde raakt. Daarnaast is het handig om te beschikken over een melkvoorraad. Ook kan kolven de pijn aan de borsten verminderen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een zwelling. Tevens levert het de moeder meer rust op, want nu is de partner in staat om de baby te voeden. Ten slotte kan het een noodzaak zijn wanneer de baby prematuur is, want zij kunnen nog niet zelf aan de borst drinken.Tags: , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.