Wat is een ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet is een type dieet

Een ketogeen dieet is het ideale alternatief voor een dieet met weinig calorieën en vetten. Een ketogeen dieet draait onder andere om de inname van extra vetten en eiwitten. Voeding met veel suikers en grote hoeveelheden koolhydraten zijn in principe uitgesloten van dit dieet. Extra eiwitrijke voeding en vetten, zorgen ervoor dat het lichaam niet de gelegenheid komt om koolhydraten op te slaan.

Het proces dat ketose heet

Ketose is het proces dat door het ketogeen dieet wordt opgestart. Het lichaam wordt met dit proces gedwongen om energie uit vetreserves te halen. Door middel van ketose kan er snel en efficiënt vet worden verbrand. Om het proces van ketose op te starten, moet de inname van het aantal koolhydraten behoorlijk beperkt worden. Een verhouding van 30% eiwitten, 65% vetten en 5% koolhydraten dient idealiter behaald te worden. Per lichaam is dit echter verschillend, soms wordt het proces opgestart als er minder koolhydraten worden ingenomen en soms wordt het proces opgestart als het percentage koolhydraten hoger ligt.

Hoe werkt ketose?

Ketose is het proces dat wordt opgestart wanneer het lichaam te weinig koolhydraten (suikers) heeft. In dit geval zal vet worden gebruikt om de lichaamsfuncties aan het werk te houden. Van ketose kun je profiteren wanneer je gewicht wilt verliezen. Dit helpt je om het vetpercentage te verminderen en faciliteert daarmee de basisvoorwaarde die je van een dieet mag verwachten. Heb je voldoende gewicht verloren? Dan is het vaak toegestaan om meer koolhydraten in te nemen. Om een gezond gewicht te behouden, blijft het echter belangrijk om koolhydraatarm te eten. Zo voorkom je dat het lichaam weer nieuwe vetreserves aanlegt en hoef je niet opnieuw te beginnen.

Is een ketogeen dieet gezond?

Ondanks de bewezen werking van het ketogeen dieet, zijn er soms ook tegenstrijdige berichten over het dieet te vinden. Zo zou een ketogeen dieet lastig vol te houden zijn en kan het gewicht dat in rap tempo wordt verloren ook weer gemakkelijk terugkomen.

Wanneer je met een ketogeen dieet of koolhydraatarm eten begint, is het daarom belangrijk om de balans te bewaren. Zo zou je bepaalde elementen van het dieet in jouw voedingspatroon kunnen integreren en op deze manier langzaamaan gewicht verliezen. Is er veel overgewicht en moet je minimaal 5 of 10 kilo verliezen? Dan kun je het lichaam in een staat van ´ketose´ stellen en is het de moeite waard om gewicht te verliezen. Vergeet echter dat het daarna nog een behoorlijke uitdaging wordt om dit nieuwe gewicht vast te houden. Het is belangrijk dat je gefocust blijft op het eten van koolhydraatarme voeding en meer eiwitten en vetten eet dan voorheen het geval was. Als je het ketogeen dieet wilt uitvoeren, kun je daar koolhydraatarme recepten en eventuele weekmenu´s voor gebruiken. Dit geeft een vaste leidraad en maakt het eenvoudiger om dit nieuwe voedingspatroon vol te houden.Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.