Wat betekent Keti Koti?

Keti Koti betekent verbroken ketenen

Keti Koti is een Surinaams begrip dat de afschaffing van de slavernij symboliseert. Dit is een ontzettend belangrijke Surinaamse feestdag waarbij de afschaffing van de slavernij uitgebreid gevierd wordt. Ook in Nederland wordt dit feest, dat ieder jaar op 1 juli plaatsvindt, steeds grootschaliger gevierd.

Oorsprong van Keti-koti

Het Koninkrijk der Nederlanden voerde op 1 juli 1863 de zogeheten Emancipatiewet in. Daardoor werd de slavernij in zowel Suriname als op de Nederlandse Antillen definitief afgeschaft. Dat had tot gevolg dat er meer dan 45.000 slaven vrij komen waarvan het overgrote deel in Suriname. Sinds dat jaar wordt ieder jaar opnieuw op 1 juli de afschaffing van de slavernij gevierd. Wist je trouwens dat Keti-koti in het Scranantongo letterlijk ‘Ketenen Gebroken’ betekent? In Suriname zelf heet het feest overigens officieel ‘Dag der Vrijheden’ al wordt het in de volksmond ook wel ‘Kettingsnijden’ genoemd.

Groot feest

Keti-koti wordt ieder jaar opnieuw grootst gevierd door alle inwoners van Suriname. De Bigi Spikri ofwel ‘grote spiegel’ is één van de belangrijkste onderdelen van het feest. Dit is een feestelijke en kleurige parade waarbij mensen traditionele kleding dragen. Het wordt sinds het jaar 2009 ook officieel in Nederland gevierd. Keti-koti vindt eveneens op 1 juli plaats in het Oosterpark in Amsterdam. Deze plek is overigens bewust gekozen omdat hier ook het Nationaal Monument Slavernijverleden te vinden is. Ieder jaar vieren vele Afro-Surinamers maar ook Afro-Antillianen in Nederland deze feestdag. Dat doen ze niet altijd door naar Amsterdam te gaan. Soms gebeurt het thuis of wordt het einde van de slavernij herdacht in de kerk.Tags: , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.