Wat is een jaloezie?

Een jaloezie is een type zonwering

Jaloezieën is een veel gebruikte vorm van raamdecoratie en zijn verkrijgbaar in vele verschillende vormen. Deze vorm van raamdecoratie bestaat uit verticale of horizontale stroken en worden vaak aan de binnenkant van een kozijn opgehangen, maar kan ook van muur tot muur lopen en op die manier eigenlijk helemaal niet met het kozijn of de ramen te maken hebben. Daarnaast is het ook mogelijk om jaloezieën tussen 2 glasplaten te hebben, maar deze vorm komt niet heel veel voor. Ondanks de vele verschillende vormen en types, zijn jaloezieën nooit echt verduisterend: natuurlijk, ze kunnen heel veel licht buitenhouden, maar in principe zijn er altijd kieren waardoor licht naar binnen kan dringen. Er zijn altijd wel gaatjes bij de ladders of aan de onderkant of de zijkanten als je meerdere jaloezieën naast elkaar hebt bijvoorbeeld.

De stroken (ook wel lamellen genoemd) van een jaloezie bedien je over het algemeen met een bedieningsketting/koord waarom je de stand van de lamellen kunt bepalen en op die manier ook de hoeveelheid licht die naar binnen komt. Dus heb je geen bezwaar tegen wat licht, of wil je lekker naar buiten kijken dat zet je ze open, heb je veel last van lichtinval of mensen die steeds bij je naar binnenkijken dan zet je ze wat dichter. Een horizontale jaloezie heeft dan ook nog als voordeel dat je die (afhankelijk van de locatie) vaak wel zo in kunt stellen dat er wel licht naar binnenkomt maar dat er geen inkijk is, wel zo fijn natuurlijk.

Een jaloezie is geschikt voor elk huis en type mens, want het is verkrijgbaar in vele vormen: stof, aluminium, hout, pvc, bamboe, het is maar net waar je de voorkeur aan geeft of in welke ruimte je het hebben wilt. Een jaloezie voor op de slaapkamer heeft andere eisen of wensen dan voor op de badkamer of in de keuken natuurlijk. En heb je een grote raampartij, dan zijn er weer andere zaken waar je rekening mee moet houden: sommige jaloezieën gaan maar tot een bepaalde breedte en als je over 5 meter een mooie raamdecoratie wilt dan zul je keuzes moeten maken. De breedte (of lengte, hoe je het bekijkt) van de jaloezie heeft te maken met de fabrikant, het type materiaal wat gebruikt wordt en op die manier ook het gewicht van het geheel (hout is zwaarder dan aluminium, en dan maakt het nogal een verschil of je een jaloezie van 50cm hebt of van 250cm).

En als je dit zo allemaal leest, is het handig om advies te vragen van experts, een showroom te bezoeken en het een en ander op te laten meten. Het zijn zaken die misschien zorgen voor extra kosten zou je denken (iemand die langs moet komen om het op te meten is natuurlijk niet gratis), maar gelukkig zijn er ook aanbieders van goedkopere jaloezieë. En dat hoeft niet te betekenen dat het van mindere kwaliteit is, neem eens een kijkje bij raamdecoratie van Doehetbudget.nl en overtuig je zelf dat een goede jaloezie of andere raamdecoratie niet duur hoeft te zijn.Tags: , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.