Wat betekent ISO waarde?

ISO waarde is lichtgevoeligheid

Bij een digitale camera zijn er verschillende dingen die de belichting beïnvloeden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan diafragma en sluitertijd. Daarnaast is echter ook de ISO waarde van groot belang. ISO waarde geeft aan hoe lang het duurt voordat de sensor van de camera reageert op het licht dat door middel van de lens erop valt.

ISO waarde

Wanneer er sprake is van een lage ISO waarde, betekent dit dat het redelijk lang duurt voordat een foto gemaakt kan worden. Wanneer er echter sprake is van een hoge waarde zal het juist relatief kort duren. 50 en 100 zijn voorbeelden van een lage waarde, bij een hoge waarde moet je al snel denken aan 400, 800 of 1600. Door slim met ISO te werken, kun je ervoor zorgen dat de foto’s van hogere kwaliteit zijn.

Ideale foto

Eigenlijk kun je van ISO zeggen dat het de ideale wijze is om bij minder licht alsnog een prima foto te maken. Dat is natuurlijk een groot voordeel, maar er zit wel een addertje onder het gras. Want doordat de lichtgevoeligheid van de sensor toeneemt, neemt ook de kans op ‘ruis’ direct toe. Deze digitale foutjes komen vaker voor wanneer de ISO waarde 400 of hoger is. Het verschilt per camera hoe gevoelig deze precies is. Digitale ruis zie je meestal vooral aan de randen van de foto en in de donkere delen. Overigens vind lang niet iedereen dat nadelig. Vanwege het bijzondere effect gaan sommige fotografen juist bewust op zoek naar ruis om de foto mooier te maken.Tags: , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.