Wat is een hypotheekaanvraag?

Een hypotheekaanvraag is een aanvraag voor een hypotheek

Wanneer u een huis wil kopen, en u heeft hiervoor niet voldoende spaargeld op de rekening staan dan doet u dit vaak door middel van een hypothecaire lening. Hoe vraagt u deze hypotheek precies aan en wat is handig om te weten voor u de hypotheek aanvraag indient? Deze vragen gaan we vandaag beantwoorden. Dus wat betekent een hypotheekaanvraag nou precies?

Hypothecaire lening

Een hypothecaire lening, of een hypotheek, is een lening bij een hypotheekverstrekker. Het is niet zomaar voor iedereen mogelijk om een huis te kopen van het spaargeld. Huizen zijn vaak erg duur en niet zomaar ineens te betalen. Wanneer u hiervoor een bedrag kunt lenen en dit door middel van een maandelijks betaling kunt terugbetalen, is dit wel te bekostigen. Sinds 2018 is het zo dat iemand alleen nog maar 100% de waarde van de woning mag lenen bij de hypotheekverstrekker. Daarnaast is de lening ook afhankelijk van een aantal gegevens. Allereerst het inkomen wat u maandelijks heeft en daarnaast ook de kosten die u maandelijks heeft. Hier wordt een berekening over gemaakt die berekend hoeveel u maandelijks kan uitgeven aan een lening. Maar hoe vraagt u nou precies een hypothecaire lening aan?

Een Hypotheekaanvraag in een stappenplan

Stap 1

Een hypotheekaanvraag hoeft niet moeilijk te zijn, maar het is wel handig dat u een aantal voorbereidingen treft wanneer u de aanvraag voor de lening wil gaan doen. Zo heeft een verstrekker altijd een aantal standaardgegevens nodig:
– Gegevens over uw inkomsten (vast contract of een verklaring vaste dienst)
– Gegevens over uw uitgaven.

Om het uzelf gemakkelijk te maken kunt u deze gegevens dan ook het beste vast verzamelen zodat de hypotheekaanvraag wellicht korter duurt.

Stap 2

Als volgende stap kunt u het beste eerst zelf online uitrekenen welke lening het beste bij u en uw situatie past. Er zijn een aantal verschillende hulpmiddelen die een hypotheek berekening kunnen maken. Op die manier kunt u zien welke lening bij u past. Ook is het belangrijk om van tevoren te weten welke woning u wilt gaan kopen. Met de online calculators kunt u vast kijken hoeveel u ongeveer mag lenen en naar aanleiding daarvan een huis kopen die bij dit bedrag past.

Stap 3, De laatste stap bij een hypotheekaanvraag

De volgende stap is om contact op te nemen met een hypotheekverstrekker. U kunt altijd een afspraak maken om te kijken of de lening die u voor ogen heeft ook haalbaar is. Dit is dus afhankelijk van de inkomsten en uitgaven die u maandelijks heeft. De verstrekker zal, wanneer dit akkoord is, een offerte voor u maken die u thuis kunt nalezen. In deze offerte staan de verschillende afspraken waar u, maar ook de verstrekker, zich aan moeten houden na de hypotheekaanvraag. Wanneer u akkoord bent kunt u de offerte ondertekenen en terugsturen.Tags: , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.