Wat is een hortensia?

Een hortensia is een plant

De hortensia (hydrangea macrophylla) wordt ook wel eens de boerenhortensia genoemd en kan een hoogte van 3 meter bereiken. Het is een plant die in meerdere delen van de wereld kan groeien en de kleur van de bloemen (roze, paars, wit, blauw) is afhankelijk van de zuurtegraad van de bodem. Als de bodem zuur is, krijg je blauwe bloemen, is de bodemgrond basisch dan worden de bloemen roze en de paarse bloemen komen naar voren in een pH-neutrale bodem. De witte bloemen veranderen niet van kleur. In Japan bestaat de hortensia als sierplant al meer dan 150 jaar en inmiddels zijn er meer dan 600 verschillende vormen met verschillende kleuren voor in de tuin. Je kunt zelf wat kalk of aluminiumsulfaat aan de bodem toevoegen om zo de zuurgraad van de bodem aan te passen (en dus invloed uit te oefenen op de kleur van de bloemen.

Het beste groeit de hortensia op een losse en natte bodem die goed doorlatend is, bij voorkeur niet in de volle zon (dus halfschaduw zou perfect zijn) en dan zou je van juli tot oktober kunnen genieten van de bloemenpracht in de hortensia. Vanwege de grote hoeveelheid bloemen en de grote bolle vorm straalt de hortensia overvloed uit, de bloem staat ook voor dankbaarheid en schoonheid. De hortensia komt dus vaak voor in een bruidsboeket, op verjaardagen maar ook bij begrafenissen is de bloem vaak aanwezig.

Een plant die wel een beetje lijkt op de hortensia is de vlinderstruik. De bloemen van deze struik zijn niet bolvormig zoals de hortensia maar is wat langwerpig, ook deze struik is een heester en heeft bloemen in de kleuren paars, roze, wit, blauw. Wil je dus wat doen voor de vlinder, of probeer je meer kleurrijke vlinders in je tuin hebben fladderen, dan is het een goed idee om een vlinderstruik te kopen en op die manier je tuin te verfraaien door de mooie bloemen en vlinders.Tags: , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.