Wat is haardhout?

Haardhout is hout voor de openhaard

Wanneer je een openhaard in huis hebt of een houtkachel dat is het noodzakelijk om goed hout te hebben. Als je op zoek bent naar hout voor buiten in de vuurkorf, dan is dat heel ander hout dan dat je binnen in de openhaard gebruikt. Buiten kan je bijvoorbeeld hout met hars gebruiken, dat geeft meteen een lekkere geur. Binnen is het gevaarlijk om dat te gebruiken. Voor de binnenkachel of openhaard moet je dus altijd geschikt haardhout gebruiken. Bij voorkeur gebruik je hard hout, dat geeft mooie rustige vlammen en gloeit lang na, zacht hout is snel op en geeft een dynamisch vlammenspel. In de openhaard gooi je ook nooit bewerkt hout, dus hout met verfresten of lak, bij verbranding kunnen hier giftige gassen bij vrijkomen.

Voor een openhaard ben je vooral op zoek naar droog hout: droog hout brand goed en geeft niet teveel rook af, nat hout geeft veel rookontwikkeling. Je kunt ovengedroogd hout en natuurgedroogd hout krijgen bij veel haardhout handelaars. Natuurgedroogd is over het algemeen het beste hout: het is niet alleen veel duurzamer (want er zijn geen ovens nodig om alles op te drogen) maar is meestal ook droger. Ovengedroogd hout heeft vaak een vochtigheid van 20 tot 25 procent, natuurgedroogd zit vaak onder de 20%. Droger hout, dus minder rookontwikkeling, en brand mooier op.

Haardhout kopen kun je ook in vele verschillende soorten en maten. In de bouwmarkt zijn vaak zakken met (ovengedroogd) hout te koop. Maar online heb je zelf de keuze: wil je essenhout, berkenhout of misschien beukenhout en wil je dat in een zak, of los gestort (dan moet je zelf wel stapelen) of gestapeld aangeleverd? Vele keuzes, vele prijs, maar vooral veel mogelijkheden voor de ideale openhaard avond.

Afbeelding:
Haardgoud


Tags: , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.