Wat is de gulden snede?

De gulden snede is een lijnverdeling

Met de gulden snede wordt het verdelen van een lijnstuk in twee delen bedoeld. Daarbij wordt er uitgegaan van een speciale verhouding. De gulden snede wordt ook wel sectio aurea genoemd. Het grootste deel van de gulden snede verhoudt zich tot het kleinste deel op dezelfde manier waarop het gehele lijnstuk zich verhoudt tot het grootste deel.

Wiskundig

Wanneer het grootste deel a genoemd wordt en het kleinste deel b, kunnen we de verhouding op de volgende manier in een formule zetten: a:b = (a+b):a. Deze verhouding wordt ook wel het gulden getal genoemd en soms ook aangeduid met de Griekse letter phi. Deze wiskundige eigenschappen werden al in de oudheid gebruik. De term gulden snede is echter pas ontstaan in de negentiende eeuw.

Architectuur en schilderkunst

Vanaf dat moment werd de gulden snede overigens ook toegepast buiten de wiskunde. Men ging uit van een intrinsieke schoonheid en daardoor werd de gulden snede steeds vaker toegepast bij schilderkunst en architectuur. Er waren zelfs tal van mensen die beweerden dat het menselijk lichaam over de ideale verhouding beschikt als deze is opgebouwd volgens de gulden snede. Daarnaast kun je veel beelden en schilderijen vinden die volgens de gulden snede zijn opgebouwd. Toch zijn lang niet alle kenners het met elkaar eens als het over de esthetische waarde van de gulden snede gaat, zeker als het gaat om schilderkunst en architectuur vóór de negentiende eeuw. Daarna zijn er echter ook kunstenaars, zoals Salvador Dali, die bewust gebruik maakten van de gulden snede.Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.