Wat betekent grotesk?

Grotesk betekent grillig

Het woord grotesk komen we steeds vaker tegen in de taal en het wordt dan ook steeds meer gebezigd. Toch weet lang niet iedereen wat nu eigenlijk de betekenis van het woord is. In het woordenboek wordt het omschreven met termen als wonderlijk, grillig, vreemd en zelfs lachwekkend. Het wordt ook wel eens de karikatuur van het verhevene genoemd.

Bespottelijk

Wanneer iets buitensporig en zeer overdreven is, spreekt men ook wel eens grotesk. Overigens is het woord oorspronkelijk afkomstig uit het Italiaans. Het stamt af van het woord ‘grotta’. Zo heette namelijk het paleis van Titus. Toen de overblijfselen van dit paleis werden gevonden en doorzocht, trof men tal van verschillende bijzondere en zonderlinge beeldwerken aan. Daar komt het woord grotesk dan ook indirect vandaan.

Kunst

De term wordt overigens ook veelvuldig in de kunstwereld gebruikt. Daarbij doelt men op de onzin van de onbeteugelde fantasie. Je begrijpt dat dit voor veel kunstenaars een enorme inspiratie kan zijn. Fantastische versierselen worden ook wel eens betiteld met grotesk.

Tags: , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.