Wat betekent groen gas?

Groen gas is duurzaam gas

Als het over groene energie gaat, gaat het meestal over groene stroom. Er wordt eigenlijk bijna nooit gesproken over groen gas. Van zowel stroom als gas is er een groene en een grijze variant. Het is echter vaak onduidelijk wat groen gas precies inhoudt. Wat betekent de term groen gas en hoe weet je of het gas dat je afneemt bij de energieleverancier groen is?

Biogas

Gas kan duurzaam worden opgewekt. Dit gebeurt meestal door de vergisting en vergassing van biomassa. Biomassa bestaat uit organisch materiaal, zoals hout, plantresten, mest en groente-, fruit- en tuinafval. Het gas dat wordt verkregen uit biomassa wordt biogas genoemd. Bij de verbranding van biogas komt geen extra CO2 in de lucht, omdat de herkomst van dit type gas duurzaam is. Daarom is biogas een stuk beter voor het klimaat dan aardgas.

Synthetisch gas en waterstof

Biogas is niet de enige vorm van groen gas. Er zijn ook nog twee andere soorten: synthetisch gas en waterstof. Deze worden wat minder vaak gebruikt, omdat ze nog in ontwikkeling zijn. Om synthetisch gas te maken, wordt een overschot aan duurzame energie en water gesplitst in waterstof. Waterstof reageert met CO2, en zo ontstaat methaan. Omdat dit methaan gemaakt wordt uit groene energie, wordt het synthetisch gas genoemd. Waterstof zelf wordt ook al gebruikt om auto’s te verwarmen. Er wordt ook gekeken hoe we waterstof kunnen gebruiken om woningen te verwarmen, omdat waterstof vervoerd kan worden door gasleidingen.

Kwaliteit opwaarderen

Biogas, synthetisch gas en waterstof hebben helaas niet dezelfde kwaliteit als aardgas. Daarom kan dit gas niet zomaar aan het gasnet worden toegevoegd. Het gas moet eerst worden opgewaardeerd tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Pas dan mag het echt groen gas genoemd worden.

CO2-gecompenseerd

Maar hoe zit het dan met het afnemen van groen gas bij de energieleverancier? Als je bij het energie vergelijken filtert op groene stroom, krijg je niet automatisch ook groen gas bij zo’n contract. Veel energieleveranciers die groene stroom aanbieden, leveren nog aardgas. De leveranciers die wél groen gas aanbieden, leveren vaak CO2-gecompenseerd gas. Dit betekent dat je in werkelijkheid gewoon grijs gas krijgt. De CO2-uistoot die bij het verkrijgen van dat gas wordt veroorzaakt, compenseert de leverancier volledig door nieuwe bomen te plaatsen. Voorbeelden van energieleveranciers die CO2-gecompenseerd gas aanbieden zijn Eneco, ENGIE, Greenchoice, Powerpeers en Vandebron.

Biogas in huis

Het is voor consumenten (nog) niet mogelijk om bij de energieleverancier écht groen gas af te nemen. Er kan niet genoeg biogas geproduceerd worden, waardoor dit gas vooral gebruikt wordt in situaties waarbij er geen alternatieven voor aardgas mogelijk zijn. Bijvoorbeeld voor monumentale panden, historische stadscentra en buitengebieden. Bij dit soort panden is het lastiger om de te verbouwen om en de gebouwen aardgasvrij te maken.

Toekomst groen gas

Naast biogas, zijn er synthetisch gas en waterstof. Deze twee varianten zijn nog in ontwikkeling. In de toekomst kan een overschot aan groene stroom gebruikt worden om in grote hoeveelheden synthetisch gas en waterstof te maken, maar op dit moment wordt er nog niet voldoende groene stroom opgewekt. De groene stroom die wordt opgewekt in Nederland, hebben we nu nog hard nodig voor de stroomvoorziening in woningen.

Afbeelding:
Pricewise


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.