Wat is een gondelier?

Een gondelier is een gondola bestuurder

Een gondelier is een bestuurder van een gondola in Venetië. Oorspronkelijk werden gondels gebruikt als een openbaar vervoersmethode. Tegenwoordig vormen ze vooral een toeristenattractie.

Venetië kent in totaal zo’n 400 gondeliers die allemaal lid zijn van dezelfde beroepsvereniging om zo oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Dit zijn bijna uitsluitend mannen; pas in 2009 trad voor het eerst een vrouwelijke gondelier toe tot de verenging (hoewel zij alleen mag werken als vervanger van haar mannelijke collega’s). De licentie gaat vaak over van vader op zoon of op een ander mannelijk familielid. Een gondelier kan jaarlijks tot €150.000 verdienen aan zijn werkzaamheden.

Gondeliers volgen een training van zo’n 400 uur, verspreid over zes maanden, en liggen daarna examen af. Dit examen bestaat uit kennis van de historie van Venetië, het voldoende machtig zijn van buitenlandse talen en uiteraard de vaardigheden om de gondels te kunnen besturen. Gondeliers gaan gekleed in een blauw of rood gestreept shirt, een rode sjaal, een strohoed en een donkere broek.

Afbeelding:
Stefan Disveld


Tags: , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.