Wat is gingivitis?

Gingivitis is ontstoken tandvlees

Gingivitis kan een behoorlijk vervelende aandoening zijn. Waar gezond tandvlees roze is, is ontstoken tandvlees vaak rood en gezwollen wanneer het ongezond is. Ook bloeden bij het tandenpoetsen is een teken van Gingivitis. Dit is overigens het eerste stadium van ontstoken tandvlees. Daarna kan het overgaan in parodontitis.

Oorzaak en gevolgen

Ontstoken tandvlees wordt vrijwel altijd veroorzaakt door de bacteriën die in het tandplak aanwezig zijn. Dit kleverige laagje op je tanden en kiezen kan uiteindelijk tandsteen worden dat op je tanden vast komt te zitten. Daar komt dan weer een nieuw laagje tandplak overheen. De gevolgen kunnen behoorlijk groot zijn. De ontsteking kan doorslaan naar het kaakbot waardoor deze na verloop van tijd zelfs afgebroken kan worden. Dat is zelfs niet meer te herstellen. Het is dus altijd verstandig om te proberen dit te voorkomen.

Symptomen

Lang niet altijd is het duidelijk of er sprake is van ontstoken tandvlees. Toch zijn er verschillende duidelijke symptomen die hier op wijzen. Denk bijvoorbeeld aan donkerrood en gezwollen tandvlees. Ook gaat het sneller bloeden bij bijvoorbeeld het tanden poetsen. Verder kan een slechte adem wijzen op ontstoken tandvlees. Pijn heb je vrijwel nooit.

Voorkomen en genezen

Het allerbelangrijkste om ontstoken tandvlees te voorkomen en te genezen? Dat is een goede mondhygiëne. Negeer symptomen als bloedend tandvlees nooit en doe er alles aan om het tandvlees opnieuw gezond te krijgen. Houd je mond goed schoon door met grote regelmaat te poetsen. Daarnaast kun je de tanden regelmatig flossen of gebruik maken van een tongschraper.Tags: , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.