Wat betekent Geoblokkade?

Geoblokkade is het blokkeren obv locatie

Geoblokkade is de techniek waarmee de toegang tot bepaalde diensten zoals websites, apps of streamingdiensten zoals Netflix alleen beschikbaar zijn voor gebruikers in een vooraf bepaald land of werelddeel. Gebruikers zijn gebonden aan deze grenzen waardoor een dienst buiten deze grenzen niet meer zal werken.

Binnen de Europese Unie is geoblokkade sinds december 2018 niet meer toegestaan. Hierdoor zijn gebruikers binnen de EU altijd in staat om dezelfde producten en diensten te gebruiken. Voor 2018 was het normaal dat webwinkels bestellingen buiten de eigen grenzen weigerde, of dat televisiezenders in het buitenland niet via een streaming dienst beschikbaar waren.

Helaas zijn er nog uitzonderingen gemaakt voor audiovisuele en financiƫle diensten. Zo vallen Netflix, Youtube, Spotify, e-books en games niet onder de regelgeving. De reden is de ingewikkelde regelgeving op het gebied van auteursrechten op bepaalde muziek- en videodiensten. Waarschijnlijk zullen deze diensten binnenkort wel onder dezelfde regels vallen omdat de Europese Commissie momenteel bezig is om ook hiervoor wetgeving vast te stellen.

Toch is het door de techniek mogelijk om toch buiten de grenzen van de geoblokkade gebruik te maken van deze diensten. Door gebruik te maken van een VPN verbinding, een Virtual Private Network, zal de data op een veilige manier worden versleuteld tussen de gebruiker en een VPN server. Alle verzonden en ontvangen data loopt via deze server waardoor de identiteit van de gebruiker anoniem zal blijven. De streaming diensten kunnen hierdoor de afkomst van de gebruiker niet achterhalen waardoor de geoblocking niet zal werken en de dienst volledig beschikbaar zal zijn. Sterker nog, het is nu ook mogelijk om het volledig aanbod van bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix films en series thuis te bekijken.

De techniek is oorspronkelijk bedacht om externe computers op een veilige manier verbinding te laten maken met een lokaal netwerk zoals bedrijfsnetwerken of computernetwerken binnen het onderwijs. Al snel bleek de techniek ook geschikt om de eigen privacy online te waarborgen of om (wifi) netwerken te beschermen tegen hackers.

De meest eenvoudige manier om dit te doen is een abonnement af te sluiten bij een VPN-provider. De klant hoeft zich niet bezig te houden met de technische kant van het verhaal en kan direct van de dienst gebruik maken. Er is software beschikbaar om zelf thuis een VPN server te installeren op de router, computer of NAS-station. Hiervoor is ondanks de uitgebreide handleiding wel de nodige technische kennis vereist en ben je zelf de eindverantwoordelijk voor de juiste configuratie. Het kan een handige manier zijn om veilig een verbinding te maken vanaf buiten met het eigen thuisnetwerk.Tags: , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.