Wat betekent Genealogie?

Genealogie betekent stamboomonderzoek

Het woord genealogie bevat het woord gen en staat voor de discrete eenheid van erfelijk materiaal. Een gen is een stuk DNA-code. De code in het gen beschrijft kenmerken van het lichaam zoals het karakter, de manier waarop het lichaam functioneert en hoe je eruit ziet bijvoorbeeld. Het overdragen van dergelijke informatie noemen we de erfelijkheid. Niet alleen de lichamelijke eigenschappen worden hierdoor overgedragen van de ouders naar het kind, dit gebeurt ook met ziektes en aandoeningen.

De DNA-code wordt in gedeeltes overgedragen naar de volgende generatie. Onder een generatie verstaan we de opeenvolgende groep uit dezelfde afstamming. Wanneer de structuur van deze afstammelingen in kaart wordt gebracht binnen een familie, uitgaand van oudst bekende voorvader in de mannelijke lijn, spreken we van een stamboomonderzoek. In medische termen wordt dit genealogie genoemd.

Doeleinden van genealogie
Genealogie wordt gebruik voor verschillende doeleinden. Zo kunnen mensen die zich bevinden in bepaalde risicogroepen achterhalen of ze vatbaar zijn voor bepaalde ziektes (overgedragen via erfelijkheid) of het achterhalen van verre voorouders. Stamboom onderzoeken zijn tegenwoordig makkelijk af te nemen en bieden dus een schat aan informatie.

Afbeelding:
905513 / Pixabay


Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.