Wat is gaslighting?

Gaslighting is een vorm van manipulatie

In een spannende thrillerfilm uit de jaren 40 met de naam Gaslight probeert een manipulatieve echtgenoot zijn vrouw te laten denken dat ze haar verstand verliest door subtiele veranderingen in haar omgeving aan te brengen.

Niet alleen verstoort hij haar omgeving en laat ze geloven dat ze gek is, maar hij misbruikt en controleert haar ook, waardoor ze zich volledig afkeert van haar familie en vrienden.
De vrouw voelt zich neurotisch en onzeker over wat waar is en wat niet. En dat is het doel van gaslighting! Je gaat twijfelen aan je eigen gevoel en waarnemingen.

Omdat de film een nauwkeurige weergave was van de controlerende en giftige acties die manipulatieve mensen gebruiken, begonnen psychologen dit type psychologisch misbruik als ‘gaslighting’ te benoemen.

Gaslighting is een vorm van manipulatie en misbruikt die vaker voorkomt dan je denkt. Hoewel gaslighting voornamelijk voorkomt in relaties en bij getrouwde stellen, is het niet ongewoon dat deze manipulerende tactiek ook wordt gebruikt bij het beheersen van vriendschappen of bij familieleden. Met name narcisten en sociopaten gebruiken deze manipulatietechniek om macht over anderen uit te oefenen. Om deze reden is het bewust te zijn van de tactieken van gaslighting en de signalen dat je het slachtoffer bent van gaslighting door een narcist. In het gaslighting artikel van Vitaal Gezond lees je tips hoe je ertegen kunt beschermen.Tags: , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.