Wat is een fotograaf?

Een fotograaf maakt foto’s

Het woord fotograaf komt van de Griekse woorden voor licht en schrijven: een fotograaf is dus een schrijver met licht. In principe is iedereen die een foto maakt een fotograaf, maar we bestempelen iemand als fotograaf als die op een professionele basis foto’s maakt. Voor elk type fotograaf zijn er een aantal specifieke werkzaamheden, maar in het algemeen doen ze allemaal de volgende zaken: overleg met opdrachtgever, voorbereiden van de setting, maken van foto’s, instellen van camera(‘s), selectie maken van de foto’s, bewerken van foto’s. Vlak na de uitvinding van de fotografie namen fotografen al snel de plaats in van de schilders om mensen en plekken te vereeuwigen. Inmiddels maakt iedereen foto’s met een telefoon en is er geen behoefte meer aan de rondreizende fotograaf. Maar de fotograaf als beroep blijkt nog lang niet uitgestorven want voor echt goede foto’s is expertise en kennis nodig. Er zijn dan ook veel specialismen in de fotografie, we hebben: de persfotograaf, de bedrijfsfotograaf, trouwfotograaf, portretfotograaf, interieurfotograaf, kunstfotograaf, landschapsfotograaf, modefotograaf, oorlogsfotograaf, sportfotograaf, etc.

Vrijwel iedere fotograaf heeft zijn of haar eigen specialisme. Als fotograaf is het belangrijk om je te kunnen onderscheiden met je eigen fotografie of nabewerking stijl.

De verwachting is dat het vak fotograaf alleen nog maar populairder zal worden met alle media van tegenwoordig. Kijk maar eens om je heen. Het straatbeeld, social media en het internet staat vol met foto’s gemaakt door fotografen. Tegenwoordig moet je als fotograaf ook goed om kunnen gaan met Adobe Photoshop, Adobe Lightroom en de vele andere nabewerkingsprogramma’s voor fotografen.Tags: , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.