Wat betekent ergonomisch zitten?

Ergonomisch zitten betekent correct zitten

De ergonomie is een wetenschap die onderzoek doet naar de relatie van de mens tot zijn (werk)omgeving. Het heeft te maken met de arbeidsomstandigheden, maar kan ook te maken hebben met de gebruiksvriendelijkheid van een product. De afgeleide Griekse woorden die in het woord ergonomie verstopt zitten zijn ergon wat ‘werk’ betekent en normos wat ‘wet’ betekent. De veiligheid en gezondheid van de werkomstandigheden van de mens staan in feite centraal. Maar hoe verhoudt de ergonomie zich tot het zittende beroep van de mens?

Goede houding is belangrijk

Veel mensen zitten verkeerd op hun bureaustoel en dit kan op lange termijn gepaard gaan met fysieke klachten. Hierbij kan je denken aan lage rugpijn of zelfs een hernia. Om op een ergonomisch verantwoorde manier te leren zitten kan je denken aan de volgende punten.

 • Zorg voor een goede zithoek
  De rug moet recht zijn op het moment dat je zit. Op het moment dat je rug een schuine hoek aanneemt, dan zak je beetje bij beetje onderuit en dit kan leiden tot rugklachten.
 • Een goede aansluiting van de onderrug aan de rugleuning
  Het kan helpen de zitdiepte van je stoel aan te passen zodat je goed tegen de rugleuning aanzit. De beste zitdiepte is wanneer je je platte hand tussen de knieholte en zitting kan plaatsen.
 • Gebruik de armleuning van de bureaustoel
  Het gewicht van de armen wordt vaak erg onderschat terwijl de armen zo’n 10% van het lichaamsgewicht bedragen. De armen horen iets boven het bureau uit te komen wanneer je je armen laat liggen op de armleuning. Wanneer de armleuningen niet goed zijn afgesteld kan dit leiden tot kramp in de hals, schouders en nek.
 • Bureaustoel moet bij jouw werk passen
  Wanneer je twijfelt of je wel ergonomisch verantwoord zit op je werk of wanneer je denkt dat je bureaustoel aan vervanging toe is en erover denkt een bureaustoel kopen kan je een specialist inschakelen. Er zijn verschillende experts die opgeleid zijn om naar jouw zithouding te kijken en je te voorzien van de beste adviezen.


Tags: , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.