Wat is een energielabel voor een bedrijfspand?

Een energielabel voor een bedrijfspand geeft een energie indicator

Sinds 2008 is een energielabel voor een bedrijfspand wettelijk verplicht. Het energielabel moet getoond kunnen worden bij oplevering, verkoop en verhuur van het pand. Met een energielabel is te zien hoe een pand presteert op energiegebied. De categorie├źn labels lopen van A t/m G. Heeft een bedrijfspand een energielabel van de hoogste categorie? Dan wil dit zeggen, dat het pand zeer energiezuinig is en dat er eigenlijk geen maatregelen getroffen kunnen worden, om dit nog te verbeteren. Een kantoor met een G-label is juist helemaal niet energiezuinig en heeft nog vele aanpassingsmogelijkheden.

Vanaf 2023 categorie C verplicht

Met het oog op de toekomst en het terugdringen van schadelijke CO2 uitstoot, moet vanaf 2023 ieder bedrijfspand dat groter is dan 100m┬▓ minimaal een energielabel C hebben. Dat betekent dat wanneer uw pand hier nog niet aan voldoet, u in de komende jaren maatregelen moet gaan nemen. U kunt daarbij denken aan het verbeteren van isolatie, het installeren van zonnepanelen of het aanschaffen van nieuwe, energiezuinige Hr-ketels. Heeft u al diverse verbeteringen aangebracht en wilt u weten welk energielabel u op dit moment verdient? Dan kunt u een gecertificeerd energieadviseur inschakelen om het pand te beoordelen.

Zichtbaarheid energielabel

Er wordt door de overheid gecontroleerd op aanwezige energielabels bij verkoop en verhuur van bedrijfspanden. Was u al voor 2008 eigenaar van uw bedrijfspand en bent u niet van plan het te verkopen of verhuren? Dan bent u nog niet verplicht om een energielabel aan te schaffen. Zal het pand binnenkort wel in andere handen overgaan, dan moet u bij de verkoop een energielabel kunnen tonen. Panden die vrij voor publiek toegankelijk zijn, moeten het energielabel zichtbaar ophangen. Een energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Is deze verlopen, dan moet u een nieuwe aanvragen ongeacht of u van plan bent om het pand opnieuw te verhuren of verkopen.

Afbeelding:
Tumisu / Pixabay


Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.