Wat is een e-bike?

Een e-bike is een elektrische fiets

Een e-bike is technisch gezien niet hetzelfde als een elektrische fiets: een e-bike is eigenlijk een fiets met een knopje of gashendel die een motor aanzet zodat je vooruit komt. Maar in het dagelijkse leven is een e-bike en een elektrische fiets hetzelfde. Toen aan het eind van de jaren ’90 de eerste elektrische fiets op de markt kwam was het niet meteen een grote hit. In de jaren erna zag je wel steeds vaker, vooral wat oudere personen rijden op een elektrische fiets. Inmiddels zijn er vele soort en maten en kan iedereen een elektrische fiets aanschaffen: of je nu wat minder spierkracht en ouder bent maar toch mobiel wil zijn, of als je elke dag 15 km naar school moet fietsen en wat extra ondersteuning kunt gebruiken.

In de basis heb je 2 soorten elektrische fietsen: fietsen met een rotatieondersteuning (als je begint met fietsen wordt de beweging herkent en zal er meteen ondersteuning geboden worden). De andere soort is de trapkracht ondersteuning: hoe meer kracht je zelf op de pedalen zet hoe meer ondersteuning de elektrische fiets zal geven. Bij rotatieondersteuning is het vaak zo dat de ondersteuning gelijk blijft (zolang je blijft trappen uiteraard), dus of je hard of zacht trapt maakt niet uit. Bij een aantal modellen is het daarnaast nog mogelijk om een programma in te stellen voor de hoeveelheid ondersteuning die geboden wordt. Bij de trapkracht is de ondersteuning dus niet continu hetzelfde: als je een brug op fietst merkt de sensor meer kracht en zal dus ook meer ondersteuning bieden.

Dus voor iedereen die een beetje extra ondersteuning kan gebruiken is er wel een geschikte elektrische fiets te vinden: als je niet uitgeput op je werk wilt verschijnen maar geen zin hebt in het openbaar vervoer of de file of wanneer je graag buiten bent en veel wilt fietsen is het een makkelijk hulpmiddel om in een kortere tijd meer afstand af te leggen. Zeker als je een elektrische fiets met trapkracht koopt is het fietsen ook zeker nog gezond: want je moet zelf nog wel aan de slag natuurlijk. Maar welke fiets moet je nu kopen, met een lage instap, of een mama-fiets, motor in het achterwiel, of juist het voorwiel of in het midden. Met al die keuzes is het verstandig om eens een kijkje te nemen bij Fietsenwinkel: daar hebben ze alle merken en soorten die je zou willen en je hoeft niet bang te zijn dat het een ‘online winkel’ is want met meer dan 100 afhaalpunten en 200 servicepartners krijg je gewoon de service en kennis die je maar wenst.Tags: , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.