Wat is Dyson?

Dyson is een merk

Dyson is vooral bekend van de stofzuigers die ze maken, maar het bedrijf of het merk Dyson is veel grote en meer dan dat. Het bedrijf is opgericht door de uitvinder James Dyson, die in 1978 gefrustreerd raakt doordat zijn stofzuiger steeds slechter begon te werken. Hij haalde de stofzuiger uit elkaar en kwam er achter dat de stofzuigerzak verstopt raakte met stof en dat de zuigkracht daardoor steeds minder werd. Hij had vlak daarvoor gezien dat bij een locale houtzagerij de zaagstof gescheiden werd door grote cycloontorens: het scheiden van lucht en kleine zaagdeeltjes op basis van centrifugaalkrachten. Ditzelde principe wilde hij gaan inzetten voor zijn eigen nieuw te ontwikkelen stofzuiger. Dit ging niet meteen goed, want het moest natuurlijk we perfect werken, maar na 5 jaar sleutelen en meer dan 5000 prototypes was het dan eindelijk gelukt en had James Dyson de 1e zakloze stofzuiger ter wereld uitgevonden.

Dyson ging hierna proberen om het ontwerp de markt op te brengen maar dat ging ook niet zo makkelijk als gedacht. De meeste bedrijven hadden geen interesse, vooral omdat ze veel geld verdienden met het maken van stofzuigerzakken, en dan is een apparaat dat geen zakken nodig heeft en alleen maar aanschafkosten heeft natuurlijk niet interessant. Alleen de vorige werkgever van Dyson had interesse, het bedrijf Rotork heeft via postorder bestelling ongeveer 500 stofzuigers verkocht, volgens ontwerp van Dyson. Een jaar later, in 1985, heeft het Japanse bedrijf Apex een licentie afgenomen van het ontwerp, en in 1986 werd een model uitgebracht die je kon omtoveren tot een tafel. Dit model sloeg aan bij veel mensen in Japan die moeten leven in een klein appartement, het ontwerp won in 1991 zelfs een internationale design prijs en het werd een soort van status symbool.

Met het verdiende geld kon James Dyson het bedrijf Dyson Appliances Ltd. oprichten in 1991 en in samenwerking met Phillips Plastics werd the DA 001 verkocht. Na onenigheid over verlenging van het contract (en vooral de voorwaarden hiervan) heeft James zijn eigen productie lijn opgezet en in 1993 werd toen de DC01 stofzuiger verkocht. In Amerika werd de stofzuiger onder licentie verkocht tot 2001, daarna leverde Dyson ook daar direct.

Marktonderzoek gaf aan dat men niet geïntresseerd was in een doorzichtige container, maar de eigenwijze James ontwierp toch een model dat heel populair werd en binnen anderhalf jaar werd het de best verkopende stofzuiger in Engeland. Inmiddels zijn de Dyson stofzuigers in meer dan 65 landen te koop en is het bedrijf uitgegroeid tot een internationeel technologiebedrijf met meer dan 1000 ingenieurs. En deze mensen zijn natuurlijk niet alleen maar bezig met het maken en ontwerpen van stofzuigers. Een grote ontdekking van Dyson was ook de Dyson ventilator: een ventilator die je kamer snel en efficiënt je kamer verkoelt en het is een ventilator zonder bladen. Nog een bijkomend voordeel van deze bladloze ventilatoren is dat je ze ook in de winter kunt gebruiken: ze kunnen dan warmte blazen.

Dyson is echter niet de goedkoopste, dus kwaliteit en design komen voor een prijs. Gelukkig kun je bij Aldoor Sale de beste prijs vinden voor je Dyson artikelen.Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.