Wat betekent duurzaamheid?

Duurzaamheid is rekening houden met

Duurzaamheid is een relatief breed begrip. In het kort laten de begrippen drie P’s (People, Planet en Profit) dit thema het best uitleggen. Het gaat om een evenwicht tussen mensen, het milieu en onze economie. We willen voor een balans zorgen waarmee onze planeet niet wordt uitgeput. Volgens de Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling moet het gaat om het ontwikkelen van onze behoeftes voor het heden, zonder toekomstige generaties in gevaar te brengen. Door op een duurzame manier met onze planeet om te gaan, kan de aarde onze consumptie ook op de lange termijn dragen.

Hoe werken de 3 P’s?

John Elkington heeft het principe van de 3 P’s bedacht. Door een evenwicht te bereiken, bedacht hij dat het mogelijk was om een duurzame samenleving te realiseren. In 2002 werd de P van profit veranderd in ‘Prosperity’, dat welvaart betekent. Zo wordt er naast economische winst ook aan maatschappelijke winst gedacht. Als de 3 P’s niet in evenwicht zijn, lijdt daar uiteindelijk iets of iemand onder. Als er teveel op winst wordt gefocust, zullen mens en milieu daar bijvoorbeeld onder lijden. Je zou een vergelijk kunnen trekken met koffiebekers. Als deze gemaakt worden in verkeerde omstandigheden en men slecht betaald krijgt, zijn de drie P’s niet in balans. Worden de verkeerde materialen voor koffiebekers gebruikt en komt het papier uit tropische bossen? Dan komt ons milieu in het geding. Goedkopekoffiebekers.nl besteed hier aandacht aan en houdt de drie P’s in balans. Zij creëren koffiebekers op een duurzame manier, een voorbeeld voor andere bedrijven die met duurzaamheid bezig zijn.

Ecologische afdruk

Je hebt waarschijnlijk wel eens van de ‘ecologische voetafdruk’ gehoord. Jouw ecologische afdruk is het aantal vierkante meters dat je van de aarde nodig hebt. In Nederland is dit helaas sterk uit balans. Een gemiddelde Nederlander heeft gemiddeld vier aardbollen nodig om het leven te leiden zoals wij dat op dit moment leiden. Dit is niet duurzaam. Onze aardbol heeft mede door ons te maken met de volgende bedreigingen:

  • Ons klimaat verandert door broeikasgassen die wij in lucht brengen
  • Grondstoffen worden verspild
  • Schadelijke stoffen belanden in het milieu en daardoor wordt het milieu vervuild
  • Bestrijdingsmiddelen hebben een negatief effect op het milieu
  • De lucht wordt vervuild met allerlei gezondheidseffecten tot gevolg
  • En nog veel meer…

Gelukkig wordt er steeds breder nagedacht over maatregelen om iets aan deze negatieve impact te doen. Deels al met positieve resultaten tot gevolg. Toch is het lang niet genoeg. In de komende jaren zijn ingrijpende maatregelen benodigd om tot een omslag te komen.Tags: , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.