Wat betekent drugsverslaving ?

Drugsverslaving is een verslaving aan drugs

Je hebt een drugsverslaving op het moment dat je niet meer zonder drugs kan. Een cocaïne lijntje of pilletje xtc lijkt onschuldig tijdens het uitgaan. Echter is alle drugs verslavend, waardoor het zomaar kan zijn dat je verslaafd raakt aan deze drugs.

Drugs zijn stoffen die als ze ingenomen worden het functioneren van je lichaam veranderen. Zo voel je je verdoofd of ga je hallucineren. Drugs innemen kan op verschillende manieren, denk aan slikken, snuiven, injecteren en inhaleren. Vervolgens bereikt de drugs uiteindelijk via de bloedsomloop de hersenen.

Het effect van drugs is afhankelijk van het soort drugs dat gebruikt wordt. Soorten drugs worden onderscheiden in drie categorieën. Hieronder hebben we ze alle drie voor je verzameld.
verdovende middelen, denk hierbij aan slaapmiddelen, heroïne, alcohol en GHB.
hallucinerende middelen, denk aan truffels, paddo’s, cannabis, LSD en snuifmiddelen (aceton en ether).
stimulerende middelen, zoals cocaïne, xtc, nicotine, cafeïne en amfetamine (speed).

Sommige drugs kunnen meerdere effecten hebben. Neem bijvoorbeeld cannabis, dat zowel verdovend als hallucinerend werkt. Ook is het ene middel meer verslavingsgevoelig als de ander.

Ben ik drugsverslaafd?

De meest drugsverslaafden in Nederland zijn verslaafd aan middelen als cannabis, heroïne, amfetamine (speed) en cocaïne. Je bent drugsverslaafd als je een sterke hunkering naar drugs hebt, waardoor je de controle over hoeveelheden drugs verliest. Ken jij de gevoelens hieronder? Dan ben je drugsverslaafd. Vaak duurt het lang voordat verslaafden dit realiseren. Vaak hou je jezelf voor de gek door te zeggen dat dit echt de laatste keer is dat je gebruikt.

  • om te kunnen functioneren heb je drugs nodig
  • je moet gebruiken om je goed te voelen


Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.