Wat betekent data recovery?

Data recovery betekent data herstel

Je bent je er misschien niet van bewust, maar overal om ons heen is data te vinden. Of het nu gaat om de harde schijf van je laptop of de SD kaart van jouw smartphone, op al deze dragers is data terug te vinden. Alle bestanden zijn data, of het nu gaat om foto’s, tekstbestanden, applicaties of berichtjes. Echter kan het zijn dat data verloren gaat dan wel niet volgens normale manieren meer bereikbaar is. In dat geval heb je behoefte aan data recovery, om zo weer toegang te krijgen tot de data.

Op welke dragers is data recovery mogelijk?

Vele soorten dragers kunnen gebruikt worden om data op te bewaren. Zo kun je jouw data bewaren op:

  • Een harde schijf
  • SD kaart
  • USB
  • SSD
  • RAID
  • Smartphone

Wanneer je jouw data kwijtraakt op één van deze devices, op welke manier dan ook, is het vaak mogelijk om deze weer te verkrijgen aan de hand van data recovery.

Hoe kun je data kwijtraken?

Er zijn verschillende manieren waarop je data kwijt kunt raken. Zo is het mogelijk dat:

Jouw harde schijf/SD kaart/andere datadrager schade oploopt doordat deze is gevallen of op een andere manier een klap heeft gehad. Hierbij kan de lees- of schrijfkop beschadigd raken, waardoor jouw bestanden niet meer gelezen dan wel opgeslagen kunnen worden. Data recovery is nodig om dit weer te herstellen.

Er kan kortsluiting ontstaan op diverse manieren, bijvoorbeeld door het gebruik van een verkeerde voeding. Zeker wanneer er een brandgeur te detecteren valt, weet je dat je te maken hebt met kortsluiting. Ook waterschade is een mogelijkheid, bijvoorbeeld door het per ongeluk omstoten van een glas water. In deze gevallen is beschadiging aan de printplaat van een harde schijf mogelijk. Na een diagnose zal moeten blijken of data recovery nog mogelijk is.

Soms komt het voor dat data per ongeluk verwijderd wordt. Ook al lijkt deze data compleet verdwenen, soms is het mogelijk om aan de hand van data recovery deze bestanden weer te herstellen. De kans op data recovery is groter als je de harde schijf niet meer gebruikt totdat data recovery uitgevoerd kan worden.

Soms kan het voorkomen dat de datadrager vanuit het niets niet meer reageert. Blijf vooral rustig en onderneem geen eigen pogingen om de data te herstellen, laat eerst een diagnose stellen door een professional.

Blijf dus rustig en laat een expert de juiste diagnose stellen. Hierna krijg je een offerte, waarna je kunt besluiten of je gebruik wilt maken van data recovery of niet. Het is echter wel een aanrader, want data recovery is de beste manier om verloren data weer terug te krijgen.Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.