Wat is carnaval?

Carnaval is het feest voorafgaand aan de vastentijd

Carnaval is het feest dat gevierd wordt in de dagen voorafgaand aan Aswoensdag, waarmee de vastentijd van 40 dagen aanvangt tot aan Pasen. De carnavalstijd begint op de 11e van de 11e om 11:11 (11 november). Maar wanneer is het nu echt carnaval, dat verschilt elk jaar. Carnavalszondag valt altijd 7 weken voor Pasen, (7 x 6 weken = 42 werkdagen, min de maandag en de dinsdag na carnavalszondag, dus de 40 vastendagen). Pasen valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan na 21 maart. Het Limburgse woord voor Carnaval is “vastelaovend”.

Het carnaval is een feest dat vooral in de provincies Limburg en Noord-Brabant drie dagen lang het dagelijks leven in zijn greep heeft. Op carnavalszaterdag of -zondag nemen de vele Prinsen Carnaval voor drie dagen op rituele wijze de macht van de burgerlijke autoriteiten over in dorpen en steden (de machtsoverdracht of sleuteloverdracht) en vieren met hun onderdanen, de carnavalsvierders, de tijdelijke vestiging van hun narrenrijk. Carnavalsvierders verkleden zich in een door hun gewenste uitdossing en nemen in een driedaagse carnavalsroes bezit van de straat en de cafés. De feestlocaties zijn versierd met maskers en serpentines en de feestmuziek bestaat uit carnavalsrepertoire.

Op één van de drie carnavalsdagen trekt de optocht door de straten, de zegetocht van Prins Carnaval. Op carnavalsdinsdag rond middernacht wordt in veel plaatsen in een collectief afsluitingsritueel afscheid genomen van het narrenrijk en zijn Prins. Carnavalsmascottes en symbolen worden dan verbrand, begraven of verdronken. Op Aswoensdag wordt het dagelijkse leven weer opgepakt.

Wanneer je naar de betekenis van het woord kijkt kom je op deze verklaring uit:
Carnaval is gemaakt van twee woorden: carne en vale. Het betekent ‘vaarwel aan het vlees’ (tijdens het vasten wordt er geen vlees gegeten). Een andere uitleg is dat ‘carnaval’ komt van carrus navalis, en dat betekent ‘scheepswagen’ (de verklaring waarom er met carnaval al die optochten met praalwagens zijn).

Vind de leukste carnavalskleding op FopenFeestwinkel.nl!Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Comments

  1. maria 14/03/2011
  2. hans 25/04/2012
  3. r. janson 28/02/2015

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.