Carnaval is het feest voorafgaand aan de vastentijd
Carnaval is het feest dat gevierd wordt in de dagen voorafgaand aan Aswoensdag, waarmee de vastentijd van 40 dagen aanvangt tot aan Pasen. De carnavalstijd begint op de 11e van de 11e om 11:11 (11 november). Maar wanneer is het nu echt carnaval, dat verschilt elk jaar. Carnavalszondag valt altijd 7 weken voor Pasen, (7 x 6 weken = 42 werkdagen, min de maandag en de dinsdag na carnavalszondag, dus de 40 vastendagen). Pasen valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan na 21 maart. Het Limburgse woord voor Carnaval is “vastelaovend”.
Het carnaval is een feest dat vooral in de provincies Limburg en Noord-Brabant drie dagen lang het dagelijks leven in zijn greep heeft. Op carnavalszaterdag of -zondag nemen de vele Prinsen Carnaval voor drie dagen op rituele wijze de macht van de burgerlijke autoriteiten over in dorpen en steden (de machtsoverdracht of sleuteloverdracht) en vieren met hun onderdanen, de carnavalsvierders, de tijdelijke vestiging van hun narrenrijk. Carnavalsvierders verkleden zich in een door hun gewenste uitdossing en nemen in een driedaagse carnavalsroes bezit van de straat en de cafés. De feestlocaties zijn versierd met maskers en serpentines en de feestmuziek bestaat uit carnavalsrepertoire.
Op één van de drie carnavalsdagen trekt de optocht door de straten, de zegetocht van Prins Carnaval. Op carnavalsdinsdag rond middernacht wordt in veel plaatsen in een collectief afsluitingsritueel afscheid genomen van het narrenrijk en zijn Prins. Carnavalsmascottes en symbolen worden dan verbrand, begraven of verdronken. Op Aswoensdag wordt het dagelijkse leven weer opgepakt.
Wanneer je naar de betekenis van het woord kijkt kom je op deze verklaring uit:
Carnaval is gemaakt van twee woorden: carne en vale. Het betekent ‘vaarwel aan het vlees’ (tijdens het vasten wordt er geen vlees gegeten). Een andere uitleg is dat ‘carnaval’ komt van carrus navalis, en dat betekent ‘scheepswagen’ (de verklaring waarom er met carnaval al die optochten met praalwagens zijn).
Vind de leukste carnavalskleding op FopenFeestwinkel.nl!
Tags: aswoensdag, carnaval, carnavalsdinsdag, carnavalstijd, carneval, feest, maart, maskers, narrenrijk, optocht, pasen, symbolen, vastelaovend, vasten, vastendagen, vastentijd, vlees, zondag
weten jullie wat vasten betekent?
Beste Maria,
een redelijke beschrijving van vasten is hier te vinden:
https://wat-betekent.nl/wat-betekent-vasten/
waar komt carnaval oorspronkelijk vandaan
CARNAVAL
Voor het begin van onze jaartelling zag men het einde van de winter en het begin van de lente als de start van het nieuwe jaar; het jaar begon op 1 maart en de maanden werden aangeduid met cijfers.
Later werden de namen vernoemd naar goden (Mars, Juno) of keizers (Julius Caesar, Augustus), maar in een aantal maanden zijn de cijfers nog zichtbaar: septem = 7, octo = 8, novem = 9, decem = 10.
De start van het nieuwe jaar werd in de oudheid al gevierd. Voor de Grieken, die een grote culturele invloed hebben gehad op het latere Romeinse Rijk, was de god van de wijn, Dionysus (door de Romeinen Bacchus genoemd), zeer belangrijk. Deze zou volgens de mythe per schip hebben rond gereisd in de Egeïsche Zee. Tijdens de lentefeesten werd ter ere van deze god een schip (navis), waarvan de mast met wijnranken was behangen, op een wagen (carrus) mee gevoerd.
Deze carrus navalis (scheepswagen) is de oorsprong van ons woord carnaval.
Al eeuwen voor onze jaartelling vond het uitbundig vieren van de start van het nieuwe jaar plaats.
Pas enkele eeuwen na het begin van de christelijke jaarteling werd de vastentijd officieel ingevoerd.
Deze viel na de viering van de lentefeesten en duurde 40 dagen tot aan Pasen.
Pasen heeft – in tegenstelling tot Kerstmis – geen vaste datum, maar valt op de eerste zondag na de eerste volle maan na 21 maart. Dus Pasen kan eind maart vallen, maar ook drie of vier weken later.
Carnaval, het lentefeest, werd nu gekoppeld aan Pasen, waardoor het de vaste datum verloor.
De festiviteiten werden dan ook niet meer gezien in verband met de start van het nieuwe jaar, maar als aanloop op de vastentijd, waarin men zeer matig moest zijn met eten en drinken.
Vandaar dat velen menen dat carnaval stamt van carne vale, vlees vaarwel.