Wat is een caban?

Een caban is een kledingstuk

Je komt het woord tegenwoordig steeds vaker tegen: ‘caban’. Logisch, want het is een trendy kledingstuk. Maar wat is het eigenlijk? Wat is de etymologie van het woord? Waaraan herken je een caban? En hoe kun je deze het best dragen? Lees meer over de betekenis van dit Franse woord.

Het Franse woord voor ‘schippersjas’

‘Caban’ heeft verschillende betekenissen. Zo is het een cape, een hut én een plaats in de Amerikaanse vrijstaat Puerto Rico. Maar het is ook het Franse woord voor ‘schippersjas’. Zo’n jas ziet er netjes uit, maar houdt je tegelijkertijd ook goed warm in de winter. Niet voor niets heet dit een schippersjas, want schippers konden er vroeger door weer en wind mee varen. Terwijl de caban vroeger een echte mannenjas was, is het nu geschikt voor iedereen.

Waar komt het woord ‘caban’ vandaan? Het is van oorsprong een Arabisch woord dat zich vertaalt naar ‘qaba’. Dat betekent ‘cape’ of ‘jas’. Door de jaren heen hebben we een iets andere spelling aangenomen, waardoor we het nu een ‘caban’ noemen.

De jas is heel geliefd bij sommige beroemdheden. Zo zag je bijvoorbeeld acteur James Dean regelmatig in een caban. Hetzelfde geldt voor acteur en regisseur Robert Redford. Deze verfijnde heren wilden er netjes bijlopen en dat is precies waar een caban voor zorgt. Het geeft je een sjieke, stijlvolle look.

De kenmerken van een caban

De caban is een jas met bijzondere kenmerken. Als je er eentje ziet, weet je direct dat het een caban is. Zoveel andere jassen zijn namelijk niet gemaakt van zwaar wol. Zeker als je de jas nog in het marineblauw tegenkomt, doet het denken aan de traditionele caban. Tegenwoordig zijn de jassen ook in andere kleuren verkrijgbaar. Grijs, zwart en donkerbruin zijn nu populaire kleuren. Bij de vrouwencollecties komen vooral trendkleuren voorbij, maar de basis blijft donker en simpel.

Een caban heeft meestal knopen met een ankertje erop. Dat doet weer denken aan de oorsprong van deze jas. Daarnaast kan een caban altijd in twee richtingen worden dichtgeknoopt. Je kunt ook genoeg spullen kwijt: de jas heeft grote zakken. Ook fijn om in de winter je handen in te stoppen. Daarmee is de caban een perfecte winterjas om te dragen tijdens de gure herfst en winter in Nederland.

Het fijne van een caban is dat er geen regen door kan komen. Zeker in ons land is dat wel nodig. Ook harde wind is voor deze jas geen enkel probleem. Daarmee is dit misschien wel de perfecte winterjas voor de Nederlandse weersomstandigheden.

De juiste caban voor de juiste look

Als je een caban draagt, is het goed erbij stil te staan dat een caban een unieke taille heeft. Het loopt een beetje uit. Vroeger werd de jas zo gemaakt, zodat je meer bewegingsvrijheid had. Je moet er bij het combineren van je look even rekening mee houden, zodat je de juiste vormen benadrukt. Gelukkig is dat niet heel ingewikkeld: met deze taille komt je figuur altijd mooi uit. Handig van een caban is trouwens ook dat je er ook mee kunt fietsen.

Vrouwen kunnen een caban vaak kopen in een langere variant. Zo is deze schippersjas perfect te combineren met een jurkje en een panty, of een skinny jeans met een sweater. Voor mannen geldt dat deze jas goed te combineren valt met een chino, een nette pantalon of een stoere jeans en een blouse of trui.

Met een caban loop jij er deze herfst en winter helemaal trendy bij. Laat je eigen stijl zien, laat zien dat je van deze trend houdt en rock de caban op jouw manier!

Tags: , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.