Wat is een burnout?

Een burn-out is een vorm van stress

Een burn-out komt in onze moderne en vluchtige tijd behoorlijk veel voor. Veel mensen verwarren stress met een burn-out, maar dat laatste gaat meestal wel een stuk verder. Het is soms lastig om een burn-out precies te definiëren.

Definitie

De term burn-out is eigenlijk helemaal niet zo oud. Het werd voor het eerst in de jaren zeventig van de vorige eeuw gebruikt door Herbert Freudenberger. Hij omschreef een burn-out als “het uitsterven van motivatie of stimulans, vooral wanneer iemands toewijding aan een doel of relatie niet voor de gewenste resultaten zorg”. Opvallend is trouwens dat een burn-out officieel geen erkende stoornis is. Er zijn echter wel veel vergelijkbare eigenschappen met aandoeningen die wél diagnosticeer baar zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan stemmingsstoornissen, angststoornissen en een depressie. Een burn-out komt echter veel vaker voor en bij veel meer verschillende mensen. Schattingen wijzen bijvoorbeeld uit dat tot de helft van de artsen in opleiding een burn-out kan krijgen.

Verwarring met stress

De verwarring tussen een burn-out en stress kan soms ontzettend vervelend zijn, maar is wel erg logisch. Een burn-out is in veel gevallen namelijk wel veroorzaak door stress. Het grote verschil is dat je stress meestal kunt vermijden door gas terug te nemen. Stress is vrijwel altijd onder controle te krijgen. Bij een burn-out is dat echter niet het geval. Waar mensen bij stress het idee hebben dat ze er iets aan kunnen doen, is dat bij een burn-out niet het geval. De volledige motivatie verdwijnt en mensen gaan er vanuit dat het toch niet zal verbeteren. Meestal zien ze dan ook geen uitweg meer.

Afbeelding:
Geralt / Pixabay


Tags: , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.