Wat betekent bonus-malus-ladder?

De bonus-malus-ladder is een kortingstabel

De bonus-malus-ladder bepaalt hoe hoog de no-claimkorting is die je krijgt op de basispremie van de autoverzekering. Bonus betekent een jaar zonder schade, malus een jaar mét schade. Hoe langer je schadevrij rijdt met de auto, hoe hoger je op de bonus-malus-ladder komt en hoe meer korting je dus krijgt op de premie.

Hoe werkt de bonus-malus-ladder?

De bonus-malus-ladder is meestal 18 tot 20 treden, maar kortere of langere ladders komen ook voor. Iedere trede is gekoppeld aan een korting of toeslag op de verzekeringspremie. De bonus, ofwel de korting, komt maximaal uit tussen de 80 en 85 procent. Als je een jaar geen schade claimt, krijg je één schadevrij jaar. Je stijgt dan een trede op de ladder. Dien je in een jaar wél een schadeclaim in, dan daal je op de bonus-malus-ladder. Bij elke schade die je claimt, daal je vijf treden op de bonus-malus-ladder. Bij het indienen van meerdere schadeclaims, riskeer je negatieve schadevrije jaren. In dat geval kom je in het malus gedeelte van de ladder terecht. Dan krijg je geen korting op de premie, maar betaal je juist een toeslag. Die kan oplopen tot zo’n 40 procent van de premie. Je kunt tot maximaal vijf schadevrije jaren in de min terugvallen. Elke verzekeraar hanteert zijn eigen bonus-malus-ladder en berekent andere kortingen. Deze vind je terug in de polisvoorwaarden van je autoverzekering. De autoverzekering vergelijken kan soms lonen: sommige voorwaarden zijn beter dan andere.

Hoogte van schadebedrag

De hoogte van het schadebedrag maakt voor de bonus-malus-ladder niet uit; bij elke schadeclaim daal je vijf treden op de ladder. Als je schade rijdt maar de kosten vrij laag zijn, loont het juist om die zelf te betalen en de schade niet te claimen. Zo vindt er geen daling plaats op de bonus-malus-ladder en behoud je het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Dit betekent ook dat de no-claim-korting blijft staan. Uiteindelijk ben je dan mogelijk voordeliger uit. Als je alle kleine schades claimt, kunnen die er samen voor zorgen dat je (flink) daalt op de bonus-malus-ladder. Daardoor krijg je een lagere korting of moet je zelfs toeslag gaan betalen.

Schadevrije jaren

De schadevrije jaren zijn beperkt geldig als je je autoverzekering stopzet en niet direct overstapt naar een andere verzekeraar. In het algemeen hanteren verzekeraars een geldigheid van een jaar wanneer je niet direct overstapt op een andere verzekering. Bij sommige verzekeraars kan dit ook drie of vier jaar zijn. Ook wordt het moeilijker om een nieuwe autoverzekering af te sluiten bij negatieve schadevrije jaren. De Roy-database is een landelijke database waarin staat hoeveel schadevrije jaren je al hebt opgebouwd. Jij en je (nieuwe) verzekeraar, kunnen hier jouw schadevrije jaren opvragen.

Afbeelding:
PriceWise


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.