Wat is boekhouden?

Boekhouden is het bijhouden van de boekhouding

Boekhouden is het bijhouden van de financiele administratie, of anders gezegd: het bijhouden van uitgaven en inkomsten. In de middeleeuwen hield men al een boekhouding bij: handelaren moesten weten wat de voorraad was, en wat de inkoopprijs was om goed te kunnen bepalen wat de verkoopprijs zou moeten worden. Tegenwoordig is boekhouden wel wat uitgebreider en anders maar in de basis is het natuurlijk nog steeds hetzelfde: je moet weten wat je inkomsten en uitgaven zijn anders weet je niet hoeveel geld je aan het einde overhoudt. Daarbij is het voor bedrijven en zzp-ers natuurlijk verplicht vanuit de belastingdienst/overheid gezien om een boekhouding bij te houden. Voor een gemiddelde ondernemer is boekhouden het maken van facturen, deze naar de opdrachtgever te sturen en binnenkomende facturen te betalen. In dit tijdperk van het internet zijn er vele software diensten die het boekhouden en bijhouden van alles een stuk makkelijker maken. Er zijn zelfs diensten die alles voor je uit handen nemen (waarbij je zelfs niet meer de factuur hoeft te versturen, dat doet de software ook zelf). Aan alles zit natuurlijk wel een prijskaartje, en of dat het waard is, is voor elke ondernemer natuurlijk weer anders.

Als ondernemer heb je ook nog te maken met BTW/BTW-aftrek, en de belastingdienst wil daar ook regelmatig informatie over ontvangen. Je ziet dan ook dat vooral ZZP-ers een boekhouden in dienst nemen. Die boekhouder zorgt er dan voor dat alles netjes ‘in de boeken’ staat en regelt dan ook vaak dat de belastingdienst op de juiste momenten de juiste informatie krijgt. De boekhouder doet dit vaak in de software die er beschikbaar is en als ondernemer kan je dan ook vaak heel veel informatie uit deze boekhouding halen:

  • Inzicht in winst/verlies
  • Algeheel overzicht van financiele positie
  • Mogelijkheid tot kostprijsbepaling
  • Input voor het maken van offertes

De website Ondernemen en Internet heeft een speciale pagina over boekhouden met veel meer informatie en mogelijkheden, klik vooral door voor meer informatie over boekhouden.Tags: , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.