Wat is biologisch katoen?

Biologisch katoen is duurzaam katoen

Duurzaam, ofwel biologisch katoen zien we steeds vaker terugkomen in de winkels. Je kunt bijna niet meer om de groene labels heen die je in de kleding ziet hangen met ‘biologisch katoen’ erop. Wat houdt dit precies in? Wat is biologisch katoen precies? In deze blog gaan we hier dieper op in, zodat je de volgende keer als je een T-shirt koopt goed weet waar je op moet letten.

Biologische stoffen

Er zijn verschillende biologische stoffen. Naast biologisch katoen zijn er andere stoffen die gebruikt worden voor biologische kleding. Zo zijn er bamboe, hennep, biologisch linnen en soya. Het verschil tussen biologische stoffen en ‘normale’ stoffen is op het eerste gezicht niet goed te zien. Het verschil zit hem met name in de productie van de stoffen. De stoffen worden zo geproduceerd dat het beter is voor het milieu. Tevens worden deze stoffen vaak Fair Trade verhandeld.

Productie

De productie van biologische stoffen gaat dus anders dan de normale stoffen. De verschillen zitten voornamelijk in het gebruik van water en bestrijdingsmiddelen. Katoen is een plant dat veel water nodig heeft om te groeien. Voor een kilo katoen is 10.000 liter water nodig. Zo is er voor een spijkerbroek al 7.500 liter water nodig en voor een T-shirt 2.500 liter. Tevens loopt de laatste decennia het aantal insecten terug. Dit heeft voornamelijk te maken met het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het teruglopen van het aantal insecten heeft een grote invloed op de fauna van bepaalde gebieden. Insecten zitten namelijk in het dieet van een groot aantal diersoorten.

Certificeringen

Doordat veel grote modeketens gebruik maken van de groene labels en ‘biologisch katoen’, zie je haast door de bomen het bos niet meer. Hierdoor zijn er een aantal certificeringen in het leven geroepen die op bepaalde kwaliteitsmaatstaven controleren. Zo is er bijvoorbeeld de Global Organic Textile Standard, ofwel GOTS. Deze organisatie let op de productie van de verschillende biologische stoffen, waardoor er veel eisen zijn om dit certificaat te verdienen. Naast deze certificering zijn er nog vele andere certificeringen die de kwaliteitseisen garanderen voor biologische stoffen.
Let de volgende keer wanneer je een T-shirt wilt kopen dus goed op de certificeringen en geloof niet klakkeloos de grotere modeketens. Vaak zit het wel goed met de kwaliteitseisen van de grote modeketens op het gebied van biologisch geproduceerd katoen, maar blijf goed op de certificeringen letten. Zo weet je zeker dat je een écht biologisch kledingstuk koopt.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.