Wat is een autoverzekering?

Een autoverzekering is een verzekering van je auto

Eigenlijk is er niet 1 definitie van een autoverzekering, omdat het vaak meerdere verzekeringen omvat. In alle landen van de Europese Unie is het verplicht om een autoverzekering te hebben, in Nederland gaat het hierbij om de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (de WAM). Het gaat er hierbij om dat je de schade die veroorzaakt wordt door de eigen auto verzekerd te hebben. Het gaat hierbij dus om een schadeverzekering, die je eigenlijk kunt indelen in 3 dekkingen die de meeste verzekeringen bieden:

  • Volledig casco
  • Beperkt casco
  • Aansprakelijkheidsdekking

Daarnaast is het vaak ook nog mogelijk om deze verzekeringen uit te breiden met een aanvullende verzekering (hierbij kun je denken aan een rechtsbijstanddekking of een inzittenden dekking).

De reden dat een verzekering verplicht is, is best logisch: stel dat je per ongeluk iemand anders aanrijdt, de kosten die hierbij komen lopen behoorlijk op en kunnen een persoon bankroet krijgen (als het al te betalen is). Vandaar dat men het verplicht heeft gesteld om een verzekering te hebben, zodat in ieder geval de kosten betaald kunnen worden (door de verzekering). Het werkt verder net als de meeste andere verzekeringen: iedereen betaald een premie, en de schade die in een jaar gemaakt wordt komt uit die grote pot met geld. Dit is ook meteen de reden dat de premie per jaar kan verschillen: als er in een jaar toevallig veel uitbetaald is (veel ongelukken) dan is de kans groot dat alle premies omhoog gaan (de andere kant op is natuurlijk ook mogelijk).

Veel voorkomende aanvullende dekkingen zijn:

  • Ongevallen inzittenden: hierbij wordt er uitbetaald wanneer inzittenden (dus de rest van je gezien, of je vrienden) invalide raken of overlijden door een ongeval.
  • Schade inzittenden: dit is voor de materiĆ«le schade of letselschade die opgelopen is
  • Pechhulp: voor hulp bij pech onderweg, vervangend vervoer, etc.
  • Verkeersrechtsbijstand voor juridische hulp bij verkeersconflicten

Er zijn dus genoeg keuzes, en nog veel meer verzekeraars die het aanbieden. Wil je een nieuwe autoverzekering afsluiten, kan dan eens bij de goedkope autoverzekering van Diks. En bij alle verzekeringen moet je natuurlijk zelf ook even nadenken wat je allemaal wel of niet wilt meeverzekeren. Vaak is er eigenrisico die je groter of kleiner kunt maken (en op die manier minder premie per maand te hoeven betalen), of misschien heb je ergens anders al een uitgebreide rechtsbijstandverzekering die ook een auto dekking heeft. Als laatste nog een kleine opmerking: veel mensen denken dat je voor een bestelauto ook gewoon een autoverzekering kunt afsluiten, maar hier zit toch wel verschil in vaak. Kijk dus voor een bestelautoverzekering ook even goed om je heen.Tags: , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.