Wat is Augmented Reality?

Augmented Reality is de echte wereld samen met een virtuele wereld

Augmented Reality (AR), is een techniek waarbij de virtuele wereld en de realiteit samen komen. Er ontstaat zo een dunne lijn tussen de werkelijkheid en de virtuele wereld. Toch blijf je met AR wel met beide benen op de grond staan aangezien de omgeving waarin je je bevindt hetzelfde blijft. Er worden slechts een aantal beelden op de werkelijkheid geprojecteerd die je zonder een technisch apparaat niet zou zien. Zo kun je 360° om je heen kijken en de virtuele toevoegingen blijven zien. Deze techniek wordt steeds meer toegepast om de realiteit makkelijker en leuker te maken.

AR en VR

Je vraagt je nu waarschijnlijk af wat dan het verschil is tussen Augmented Reality en Virtual Reality (VR). In principe kun je deze begrippen in hetzelfde rijtje plaatsen. Het is zo dat VR de werkelijkheid volledig afschermt. Je bevindt je dan in een virtuele omgeving waarbij je eigen omgeving niet terugkomt. Je hebt ook een apparaat nodig zoals een VR bril dat ervoor zorgt dat je alleen nog deze fantasiewereld ziet. Bij AR heb je genoeg aan een apparaat dat het extra laagje over de werkelijkheid kan bieden zoals een smartphone.

AR en de realiteit

Er zijn verschillende plaatsen waarbij AR wordt toegepast. Zo zie je deze technologie terugkomen in de auto-industrie, denk hierbij aan hulp bij inparkeren. Ook wordt deze technologie gebruikt in musea, zo brengt het Smithsonian Museum of Natural History in Washington DC uitgestorven diersoorten tot leven.
Deze techniek is ook een verandering voor de reisindustrie, TUI test momenteel met Augmented Reality in Mallorca. Toeristen gaan hierbij zelf op pad met een AR bril. Hierbij krijgen zij uitleg over verschillende bezienswaardigheden en krijgen zij foto’s en video’s te zien in 3D.
Fysieke winkels kunnen de winkelervaring voor klanten ook aangenamer maken door AR toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan extra ondersteuning bij het kiezen van kleding. Of als er lange wachtrijen bij de kassa staan, kunnen zij de klanten een extra ervaring bieden.

AR apps

Er zijn verschillende manieren waarop je Augmented Reality kan inzetten. Zo is een paar jaar geleden Pokémon Go een grote hype geweest. Bij dit spel gaan de spelers met hun smartphone op pad om in de echte wereld virtuele monsters te vangen. Zonder je smartphone zie je bijvoorbeeld een normaal park voor je, met je smartphone en de Pokémon Go app, zie je verschillende monsters verschijnen.
Ook maakt Ikea gebruik van deze technologie. Zo kun je via de Ikea app met je smartphone, nieuwe meubels uittesten in je huis. Je ziet meteen hoe een meubel in je huis past zonder dat je deze gelijk moet aanschaffen. Zo heb je meerdere soortgelijke apps waarbij je een verfkleur op de muur kunt testen of iets kunt opmeten zonder dat je daar daadwerkelijk een fysieke meetlat voor nodig hebt. Deze AR-techniek kan ook ontzettend veel betekenen voor de online gaming industrie. Er zijn ook verschillende spellen zoals online Blackjack, deze speel je nu waarschijnlijk aan tafel of achter je bureau. Stel je voor dat deze omgeving verandert. Jouw ruimte, jouw indeling, jouw eigen spullen maar toch een aantal toevoegingen waardoor jouw omgeving wordt omgetoverd tot een waar casino. Dan krijgt bijvoorbeeld online blackjack spelen een hele andere betekenis.
Kortom biedt deze techniek een virtueel laagje ter verbetering van de realiteit. Het maakt de realiteit een stuk gemakkelijker en leuker.Tags: , , , ,

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.