Wat is artrose?

Atrose is gewrichtsslijtage

Artrose, daar horen we vaak mensen over. Maar wat is het nu eigenlijk? Artrose houdt in dat er slijtage van een gewricht ontstaat. Gewrichten verbinden twee botten met elkaar. Aan de uiteinden van de botten bevindt zich een laagje kraakbeen. Hierdoor raken de botten elkaar niet. Je kunt het vergelijken met een schokdemper. Wanneer er sprake van artrose is, dan is het kraakbeen heel dun geworden. De botten schuren dan over elkaar heen. Hierdoor gaat het gewricht pijn doen. En dat is uiteraard heel vervelend.

Symptomen van artrose

Artrose begint meestal met pijn en stijfheid in een gewricht. In het begin valt die pijn vaak nog mee. In de loop van tijd wordt het erger. Het voelt bijvoorbeeld pijn aan wanneer u iets zwaars weegt of na een flink stuk wandelen. De pijn treedt vooral op als u beweegt nadat u even rustig hebt gelegen of gezeten. Dit wordt ook wel startpijn genoemd. Meestal is hier sprake van in de ochtend als mensen de dag beginnen en langzaam op gang komen.

Hoeveel mensen hebben artrose?

Artrose komt onder de Nederlandse bevolking meer voor dan andere gewrichtsaandoeningen. Ongeveer 4 procent van de bevolking heeft te maken met deze vervelende aandoening. Naarmate mensen ouder worden, wordt dat percentage hoger. Zo heeft bijna 20 procent van alle 65-plussers last van artrose. Het komt bovendien twee keer zo vaak voor onder vrouwen. Mensen die te maken hebben met overgewicht en te weinig bewegen, die lopen meer risico om artrose te krijgen.

Wat kunt u doen aan artrose?

U kunt meerdere dingen doen om artrose te verminderen of te voorkomen. Het vraagt wel veel inspanning en discipline.

  • Heeft u overgewicht? Zorg dat dit verdwijnt. Probeer te sporten of – wanneer u te dik bent – af te vallen.
  • Goede voeding is belangrijk. Probeer erop te letten dat u gezond eet. Supplementen kunnen ook zorgen dat u de juiste vitamines binnenkrijgt. Er zijn veel voedingssupplementen die goede voeding kunnen vervangen.
  • Voorkom overbelasting. Veel intensieve sporters krijgen te maken met artrose. Of mensen die heel zwaar werk verrichten. Merkt u dat de gewrichten van uw benen of heupen warm worden? Of herkent u een gevoel van zwellen, kloppen of begint het pijn te doen? Dit kan duidelijk betekenen dat u het rustig aan moet doen.
  • Voldoende beweging is belangrijk. Minimaal een half uur beweging per dag is zeker aan te raden. Probeer de fiets of de benenwagen te pakken in plaats van de auto. Veel beweging is goed voor de gewrichten, maar ook voor u totale gezondheid.


Tags: , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.