Wat is het ART Keurmerk?

Het ART keurmerk is een sloten keurmerk

Het art keurmerk is bedoelt voor sloten & grondankers voor tweewielers. Het keurmerk wordt afgegeven door stichting art. Zij keuren sloten in een bepaalde categorie. Er zijn 5 categorieën. Elke categorie wordt aangeduid met een aantal sterren. De sterren geven ook aan voor welk type tweewieler een slot geadviseerd wordt. Een scooterslot is bijvoorbeeld een slot met 3 sterren.

Een slot kan 1 t/m 5 sterren krijgen. In onderstaande tabel kun je zien welke categorie geschikt is voor een bepaalde tweewieler.

Welk keurmerk moet een slot hebben?

Volgens onderstaand advies tabel kun je zien of een slot met in een bepaalde categorie geschikt is:

  1. ster – meeneembeveiliging
  2. sterren – geschikt voor fietsen
  3. sterren – geschikt voor bromfietsen en scooters
  4. sterren – motorfietsen
  5. sterren – duurdere motorfietsen en thuisstalling

Deze tabel is advies van stichting ART. Alhoewel het verbond van verzekeraars onderdeel uitmaakt van de stichting is het geen standaard bij verzekeraars. Verzekeraars kunnen hier dus van afwijken.

Hoe weet ik of een slot ART gekeurd is?

Dit is een zeer goede vraag! Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat je een slot koopt dat onterecht het ART keurmerk draagt. Zo heeft de lidl in 2011 een slot van het eigen merk Crivit uit de handel moeten halen dat het ART keurmerk onterecht droeg.

Het is dus verstandig om altijd na te gaan of een slot ook daadwerkelijk goedgekeurd is. Zeker als je een casco verzekering hebt, want als het slot niet gekeurd is dan ben je niet verzekerd tegen diefstal. Het is dan ook verstandig om altijd even met de verzekeraar de overleggen.

Voordat je een slot aanschaft kun je het beste even de website van stichting art raadplegen. Op de homepage vind je een database met sloten. Hier kun je het nummer dat op het ART stickertje van het slot staat ingeven. Als het nummer correct is en slot is (nog) gekeurd dan krijg je een resultaat te zien. Soms krijg je ook een lijst, omdat sommige sloten onder verschillende merknamen worden verkocht. In de lijst moet het slot staan. Je kunt dit verifiëren door te controleren of de foto, merknaam en slotnaam overeenkomt.

Wat is het beste fietsslot?

Een fietsslot moet meestal het ART2 keurmerk hebben. Dat betekent dus een slot met 2 sterren. Dit kan een ringslot of een kettingslot zijn. In het verleden werd het ART1 keurmerk ook nog wel eens geadviseerd voor fietssloten, maar dat is nu achterhaald. Wel mag word deze nog gebruikt als meeneembeveiliging. Met anderen woorden een extra fietsslot voor dat je gebruikt als extra beveiliging om je te verbinden met de vaste wereld. Meestal is dit een kabelslot dat dat je bijvoorbeeld om een lantaarnpaal legt. Ook wordt een kabelslot vaker gebruikt om een accessoires te beveiligen van motorrijders, zoals ene helm of bagage.

Wat is het beste scooterslot?

Voor het gemak noemen we het maar even een scooterslot, omdat de meeste mensen op vandaag de dag op een scooter rijden, maar dit advies geldt ook voor een bromfiets. Een scooterslot moet tenminste 3 sterren hebben, met andere woorden moet het een ART3 gekeurd slot zijn. Voor een scooter kun je het beste een kettingslot kopen, omdat nagenoeg alle scooters een opberg compartiment hebben. Voor een brommer zou je misschien ook kunnen kiezen voor een beugelslot met een houder. De houder wordt dan bijvoorbeeld aan de drager van de bromfiets bevestigd. Een goedgekeurd beugelslot is enorm sterk het nadeel is wel dat je dit slot niet altijd kan verbinden met de vaste wereld. Je kunt ook een kettingslot gebruiken, maar dan kun je deze het beste meenemen in een rugzak. Als deze namelijk om de zadelpin draait dan beschadig je op den duur de lak.

Een ART gekeurd kettingslot is wel altijd de beste oplossing. De reden hiervoor is dat ze enorm sterk zijn en ook flexibel in gebruik zijn. Je kunt namelijk bijna altijd je scooter of brommer met de vaste wereld verbinden. Omdat een scooter of bromfiets ligt is kun je deze gemakkelijk verplaatsen en hoeft de ketting niet erg lang te zijn. Een langer kettingslot is wel gemakkelijker in gebruik.

Wat is het beste motorslot?

Een motorslot moet minimaal het ART 4 keurmerk hebben. Dat is een slot – meestal kettingslot of schijfremslot met een keurmerk met 4 sterren. Een dergelijk slot wordt gebuikt voor onderweg. Je kunt veel kettingslot kopen die als sluiting een schijfremslot gebruiken. Als je de motor voor een korte periode plaatst dan kun je enkel het schijfremslot gebruiken. Blijft die langer staan dan gebruik je ook de ketting en maak je de motor daarmee vast aan de vaste wereld.

Soms eist een verzekeraar een ART 5 sterren slot. Dit wordt met name gevraagd om deze te gebruiken tijdens de nachtstalling. Een Art 5 gekeurd slot moet meestal gebruikt worden in combinatie met een grondanker. Het grondanker moet ook goedgekeurd zijn.

Waar kun je een ART gekeurd slot kopen?

Het beste kun je een fietswinkel, scooterzaak of motorzaak bezoeken. Dit kunnen je goed adviseren over welk slot het beste bij je tweewieler past. Wel moet je van te voren weten in welke categorie het slot gekeurd moet zijn. Dit kun je in bovenstaande tabel aflezen. Omdat het hier om advies gaat van stichting art kan het zijn dat als je een verzekering neemt deze toch andere eisen stelt. Neem je dus een casco of beperkt casco verzekering dan moet je dit eerst even navragen bij de verzekeraar.

Als je een ruimere keuze wil en je wil een slot online kopen – wat meestal een stuk goedkoper is – dan kun je het beste een slot bij een webshop kopen die betrouwbaar is. Ook kun je voor de zekerheid een ART check doen. Hoe je een slot verifieerd hebben we al behandeld in hoofdstuk: Hoe weet ik of een slot ART gekeurd is?

Sommige webshops, zoals motorsloten.eu garanderen dat alle slot die ze verkopen ook ART gekeurd zijn. Om een compleet overzicht te zien van alle goedgekeurde sloten kun je de categorie ART sloten bezoeken. Op deze pagina kun je ook filteren op ART categorieën. Zo weet je zeker dat je een ART slot koopt, maar ook in welke categorie (klasse) het gekeurd is. Je kunt natuurlijk ook Googelen naar een goed slot voor aanbiedingen e.d. maar vergeet niet de ART check te doen.

Een ander onderdeel waarvan we een heel artikel aan kunnen wijden is een passend slot kopen. Je kunt namelijk wel een slot met een ART keurmerk kopen, maar dat betekend niet dat het ook past. Vooral als gebruik wil maken van een schijfremslot moet je rekening weten of het wel op remschijf past. Let hier dus goed op.

Verder is het gebruik van een goed slot geen garantie dat je tweewieler niet wordt gestolen. Het is daarom ook belangrijk om meer te doen aan diefstalpreventie dan alleen een slot gebruiken. Het begint bij een slot goed en deze goed te gebruiken, zoals bijvoorbeeld je tweewieler vast te leggen aan een vast object. Echter zijn veel meer dingen die je kunt doen, zoals een veilige thuisstalling creëren. Ook kun je een goed alarm laten installeren (overigens zijn er ook goedgekeurde sloten met alarm). Soms krijg je ook korting bij je verzekeraar. Maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen tegen diefstal. Deze pagina waarnaar verwezen wordt is van de ANWB en bevat heldere informatie omtrent diefstalpreventie. Tevens zijn zij ook medeoprichter van stichting ART.Tags: , , , ,

2 Comments

  1. Rolf Peeters 08/02/2019

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.