Een arbeidsdeskundig onderzoek is een onderzoek naar een zieke werknemer
Een arbeidsdeskundig onderzoek betekent een onderzoek naar de werkplek en werkzaamheden van een werknemer, die ziek of arbeidsongeschikt is geworden. Het arbeidsdeskundig onderzoek toont middels interviews aan welke kansen en beperkingen er zijn en kijkt of er ander passend werk is voor de medewerker. Zo een onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijke arbeidsdeskundige.
Waarom is een arbeidsdeskundig onderzoek nodig?
Als een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is geworden, dan is het noodzakelijk een arbeidsdeskundig onderzoek uit te voeren. Dit geeft de werkgever en de werknemer inzicht in de toekomst qua werk en welke stappen er doorlopen moeten worden volgens de wet bij een zieke of arbeidsongeschikte werknemer.
Hoe werkt een arbeidsdeskundig onderzoek?
Een arbeidsdeskundig onderzoek wordt ingeschakeld, nadat de werknemer heeft gesproken met de bedrijfsarts en de werkgever. Een van deze twee partijen vraagt een arbeidsdeskundig onderzoek aan bij een arbeidsdeskundige. Zulke onderzoeksvragen zijn bijvoorbeeld:
- Hoe gaat het met de belastbaarheid van de werknemer?
- Kan de medewerker op termijn terugkeren naar zijn of haar eigen werkplek?
- Kan het werk aangepast worden aan de mogelijkheden van uw werknemer?
- Is er een andere functie binnen uw organisatie voor de werknemer?
- Is het noodzakelijk om te zoeken naar een werkplek buiten de eigen organisatie
Wat gebeurt er als ik geen arbeidsdeskundig onderzoek laat uitvoeren?
Het UWV kijkt de laatste jaren streng naar de stappen die ondernomen zijn om zieke en arbeidsongeschikte werknemers te helpen. Zo kijken zij ook of er een arbeidsdeskundig onderzoek is uitgevoerd. Mocht het UWV oordelen dat de werkgever zich niet voldoende heeft ingespand, dan moet er een extra jaar loon worden doorbetaald. Deze sanctie kan de werkgever dus duur komen te staan.
Photo by Tim Gouw from Pexels
Tags: arbeidsdeskundig, bedrijfsarts, onderzoek, onderzoeksvragen, UWV, werkgever, werknemer, werkplek