Wat betekent antiek?

Antiek zijn oude voorwerpen

De term antiek zal je misschien al vaker hebben gehoord. Misschien vraag je je af of er een eenduidige definitie is voor deze term. Het antwoord daarop is nee. Er is geen eenduidige definitie. Antiek wordt veelal gebruikt om een oud voorwerp aan te duiden van minimaal 100 jaar oud. Toch is niet ieder voorwerp van 100 jaar oud antiek. Ingewikkeld he?

Antiek vs. Kunst

Veel mensen verwarren kunst en antiek. Hoewel kunst in veel gevallen antiek is, heb je ook moderne kunst. Tegelijkertijd zijn er antiek voorwerpen die als kunst worden gezien, maar niet alle antieke voorwerpen zijn kunst. De term kunst wordt gebruikt voor het product van creatieve menselijke uitingen, zoals schilderijen, tekeningen, beelden, theater, maar ook muziek en dans. De term antiek wordt gebruikt als verzamelnaam voor oude kunst-, sier- en gebruiksvoorwerpen. Tegelijkertijd moet het voorwerp met de mensenhand zijn gemaakt en een bepaalde leeftijd hebben. Meestal neemt men een grens van 100 jaar, maar voor boeken wordt ook weleens een grens van 75 jaar genomen, terwijl sommige camperbezitters na 50 jaar al spreken over een oldtimer, klassieke of antieke camper.

Antiek vs. Vintage

Vintage is een woord dat vooral voor oude kleding, die een nieuw leven ingeblazen is, gebruikt werd. Tegenwoordig gebruiken we de term vintage, en soms ook old school of retro, om aan te geven dat producten uit een bepaalde periode komen. Het kan gaan om vintage sneakers uit de jaren ’90 of een retro telefoon uit de jaren ’60. De term vintage is dus breder dan de term antiek. Het zegt niets over manier waarop het gemaakt is en ook niets over de minimale leeftijd van een voorwerp.

Antiek vs. Curiosa

Curiosa is een woord dat gebruikt wordt om bepaalde verzamel- en gebruiksvoorwerpen aan te duiden. Net als antieke voorwerpen hebben voorwerpen die als curiosa worden beschouwd een zekere mate van ouderdom. Toch wordt gesteld dat curiosa minder zeldzaam is dan antiek en daardoor minder speciaal en vaak goedkoper. Tegelijkertijd zijn de voorwerpen vaak niet met de hand vervaardigd. Het zijn alledaagse voorwerpen die in het verleden gebruikt werden, zoals een telefoon of strijkijzer uit de jaren ’80. Er zijn een hoop mensen die curiosa verzamelen.Tags: , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.