Wat is een allochtoon?

Een allochtoon is iemand uit een ander gebied

Allochtoon is een term die gebruikt wordt voor mensen die niet uit het gebied komen waar ze op dit moment wonen. Het is het tegenovergestelde van het begrip autochtoon. Er worden verschillende definities gehanteerd.

Ontstaan van de term

Letterlijk betekent het woord allochtoon ‘van een ander gebied’. Het begrip kwam voor het eerst in de jaren zeventig voor in een rapport van het Nederlandse ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk. Daarbij verving het het woord immigrant dat tot dan toe werd gebruikt. Het is een term die gebruikt werd voor mensen die niet in Nederland geboren zijn. Later veranderde dat echter en werden ook mensen waarvan één of meerdere ouders in het buitenland geboren zijn betiteld als allochtoon.

Controverse

Er is in de loop der tijd ook het nodige te doen geweest over de term ‘allochtoon’. Niet iedereen was daar namelijk even blij mee en het werd door sommige mensen als beledigend en stigmatiserend ervaren. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat in 2016 verschillende organisaties in Nederland besloten om de term niet langer te gebruiken. In plaats daarvan hanteren ze nu de term ‘Nederlander met een migratie-achtergrond’. Daar werd overigens al jaren voor gestreden door sommige partijen. Zo stelde de PvdA al in 2006 in de Amsterdamse gemeenteraad voor om het woord ‘allochtoon’ niet meer te gebruiken in officiële stukken. Dit werd echter niet aangenomen omdat er geen goed alternatief was. Enkele jaren later kwam ook Ernst Hirsch Ballin als minister van justitie met een voorstel het woord af te schaffen. Ook dit voorstel haalde het echter niet.

Tags: , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.