Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken
Een allergeen is een stof die allergische reacties kan veroorzaken: deze reacties kunnen uiteenlopen van een lichte huiduitslag tot jeuk in de mond, in shock raken of in ernstige gevallen tot de dood.
Bij een voedselallergie kan een klein beetje van het allergeen al een reactie veroorzaken, om mensen te waarschuwen voor de aanwezigheid van allergenen zijn er binnen de EU richtlijnen. De EU heeft bepaald dat de ingrediënten met de meeste overgevoeligheidsreacties op het etiket van producten vermeld moet staan:
- Glutenbevattende granen: Tarwe, rogge, gerst, haver spelt, kamut.
- Schaaldieren: Garnalen, langoustine, scampi, gamba krab en kreeft.
- Eieren
- Vis
- Aardnoten, pinda’s
- Soja
- Melk (inclusief lactose)
- Noten: Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten
- Selderij: Bleekselderij, bladselderij, knolselderij, selderie.
- Mosterd
- Sesamzaad
- Zwaveldioxide en sulfieten (deze zitten in sommige e-nummers).
- Lupine
- Weekdieren: Onder meer: slakken, inktvissen, mosselen, oesters, St. Jakobsschelpen.
Tags: allergeen, allergenen, allergie, allergische, dood, gevoelig, gluten, huiduitslag, lactose, melk, overgevoeligheid, schelpen, shock, soja, uitslag, voedsel