Wat is een achillespees?

Een achillespees is een spier in je been

De achillespees is de sterkste pees van ons lichaam, ongeveer 10 tot 17 centimeter lang en verbindt de kuitspieren en het hielbeen. Lichamelijke factoren, zoals een fout in het been, een onbalans in de spieren, een verkeerde stand van de voeten of ouder worden, kunnen tot klachten leiden.

Vooral oudere mensen hebben last van degeneratieve veranderingen als gevolg van een slechte bloedcirculatie van de achillespees. Externe factoren zoals een plotselinge toename van beweging, verdraaiing, reactieve bewegingspatronen, fouten of slechte schoenen kunnen een blessure veroorzaken. Steunzolen kunnen helpen bij een achillespeesblessure.

Symptomen van achillespeesletsel

Bij irritaties of ontstekingen van het achillespeesweefsel treedt het ongemak (Achillodynia) verraderlijk op en in eerste instantie alleen wanneer de pees belast is. Na verloop van tijd verschijnen de symptomen vaker en intensiever en zijn ze ook in rust merkbaar. De patiënt voelt een gevoel van beperkte mobiliteit. Daarnaast zijn er tekenen van ontsteking zoals roodheid, zwelling en oververhitting. De achillespees is in dit stadium vaak nog onbeschadigd, maar degeneratieve veranderingen zijn ook mogelijk: de vezelstructuur verandert en de achillespees kan dikker worden. In het midden van de zwelling bevinden zich dan dode peesvezels.

Bij een achillespeesbreuk hoort men vaak een knal. Als een beschadigde achillespees aan zware belastingen wordt blootgesteld, bijvoorbeeld door versnelling of vertraging of kleine bewegingen zoals misstappen, kan dit leiden tot een scheur (achillespeesbreuk). Als de achillespees scheurt, is in de meeste gevallen een duidelijke knal hoorbaar, een zogenaamde zweepslag. Bovendien voelt de getroffen persoon heftige pijn. Zwellingen kunnen zich in de pees vormen.

Behandeling van achillespeesblessure

Als de achillespees geïrriteerd is, gaat de arts op zoek naar de oorzaak om deze daarna weg te nemen. Steunzolen kunnen een slechte positie verbeteren. De symptomen kunnen worden verlicht met behulp van ontstekingsremmende maatregelen zoals ijscompressen of medicatie.

Als de achillespees gescheurd is, kan de behandeling afwachtend of chirurgisch zijn. Als er contact is tussen de twee uiteinden van de pees, als de voet naar beneden gebogen is, kunnen ze weer samengroeien. Als er een functionele behandeling wordt uitgevoerd, is het al na enkele dagen mogelijk om de voet weer in beperkte mate te bewegen. Bij een functionele behandeling wordt het aangetaste lidmaat zodanig bewogen dat de bewegingen die het letsel hebben veroorzaakt, worden vermeden. Er worden speciale schoenen met verhoogde hiel gebruikt, waardoor de patiënt de voet volledig kan belasten. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om een week lang een bandage te dragen. Het duurt ongeveer zes tot acht weken voordat de achillespeesscheur volledig genezen is.

Chirurgische ingreep

Als er geen contact is tussen de peesuiteinden, is een ingreep waarbij de uiteinden aan elkaar genaaid worden, onvermijdelijk. De patiënt moet een paar dagen een pleister dragen totdat de huidwond genezen is. Dankzij de functionele behandeling en speciale schoenen en steunzolen kan de voet echter al na korte tijd weer gebruikt worden. Fysiotherapeutische behandeling is mogelijk na drie weken. Na ongeveer zes tot acht weken kan de patiënt zonder de speciale schoenen lopen. Hij moet dan zijn kuitspieren specifiek trainen. Op zijn vroegst vier maanden na de operatie kan het been dan weer gebruikt worden zonder speciale schoenen. In bijna alle gevallen is het mogelijk om daarna weer volledig fysiek te presteren.Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.